Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Open ruimte dak oorzaak snelle brand

Het type dakbedekking van woningen van een complex in Hoofddorp is de oorzaak geweest van de grote brand op zaterdag 16 augustus. Het vuur kon zich razendsnel verspreiden via een loze ruimte tussen de daken van de huizen. Een brandscheiding ontbrak.

Dat is de conclusie van een onderzoek naar het verloop van de brand. De resultaten werden maandagavond in het raadhuis in Hoofddorp gepresenteerd. De brand ontstond door de vlam van een kaars in een van de woningen. Naast het ontbreken van een brandscheiding heeft ook isolatiemateriaal een rol gespeeld bij de oncontroleerbare brand. Brandend purschuim verplaatste zich door de loze ruimte van het ene naar het andere rijtjeshuis. Het gaat om huizen met een plat dak.

Brandmelders
Uiteindelijk gingen acht van de dertien woningen van het complex in vlammen op. De brandweer besloot sleuven te maken in het dak, waardoor de huisraad van een vijftal huizen nog enigszins gespaard bleef. De bewoners van alle huizen uit het complex raakten dakloos. Zij zijn inmiddels bijna allemaal in andere woningen ondergebracht.

De brandweer is vorige week bij omwonenden in vergelijkbare complexen langs geweest om adviezen te geven op het gebied van brandpreventie. Volgende week worden in deze huizen brandmelders aangebracht. Woningbouwvereniging Ymere en de gemeente maken een plan voor aanpassing van deze woningen om brandoverslag te voorkomen.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.