De hogescholen die samenwerking met Fundeon (kenniscentrum voor de bouw en infra) hebben gezocht zijn: Fontys Pedagogische Technische Hogeschool in Eindhoven, Windesheim in Zwolle, de Hanzehogeschool in Groningen en de hogescholen van Rotterdam en Amsterdam.
Fundeon heeft met het Loopbaantraject Bouw & Infra een instrument in handen om de bouwmedewerkers om te vormen tot docent. Het Loopbaantraject geeft bouwplaatsmedewerkers de gelegenheid om grotendeels op kosten van de bedrijfstak een op maat gesneden carrièrestap te maken.
Bachelor
Een studie leraar tweede graad (bachelor) duurt 4 jaar, maar met vrijstellingen via een evc-traject (erkenning van verworven competenties) kan het sneller. Daarnaast is het mogelijk een Associate Degree te halen; AD bouwtechniek is een tweejarige hbo-opleiding voor de functie onderwijsondersteuner bouwtechniek. Voor het onderwijs betekent AD bouwtechniek meer ruimte voor functiedifferentiatie, terwijl de aspirant-student met AD een lagere drempel heeft om te starten in het onderwijs.
In principe kunnen alle bouwvakkers de overstap maken. Fundeon en de hogescholen verwachten echter dat vooral timmerlieden zullen omschakelen naar het bouwonderwijs. Het is een beroepsgroep met een opvallende ambitie en timmerlieden geven vrijwel altijd hun kennis met plezier door. De wens om na de nodige jaren fysiek minder belastend werk te doen speelt evenzeer een rol.
Trajectadviseurs
De wervingscampagne loopt door heel Nederland en krijgt voornamelijk via Fundeon gestalte. De trajectadviseurs van het Loopbaantraject Bouw & Infra gaan bouwplaatsmedewerkers actief benaderen om na te denken over de vraag of een docentschap iets voor ze is. Daarbij ligt het voor de hand dat de huidige economische omstandigheden een extra motief kunnen zijn. De website van het Loopbaantraject (www.watdoejijmorgen.nl) en het magazine Wat Doe Jij Morgen? ondersteunen de campagne.