Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Oplevering eerste seriematige passiefhuizen


De officiële oplevering van 103 passiefhuizen in het Columbuskwartier in Almere Poort vindt maandag aanstaande plaats. De energiezuinige woningen voldoen nu al aan de eisen uit het Lenteakkoord voor 2015.

De woningen zijn ontwikkeld volgens het passiefhuis-principe, dat voorziet in een maximale beperking van de warmtevraag. De realisatie van dit type woningen staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Ruim twee jaar van intensieve voorbereiding en onderzoek met co-makers heeft ertoe geleid dat voor het eerst in Nederland het passiefhuisconcept in een seriematige bouw is toegepast.

Lenteakkoord
De 103 woningen in het Columbuskwartier in Almere kennen een EPC van respectievelijk 0,31 (tweelaagse tussenwoning) en van 0,43 (drielaagse hoekwoning). Hiermee voldoet het merendeel van de woningen nu al aan de voor 2015 vastgestelde doelstellingen uit het Lenteakkoord. Het Lenteakkoord heeft als doelstelling in 2015 een energiereductie van 50% in de nieuwbouw te bewerkstelligen. Dit akkoord is een initiatief van Aedes, Bouwend Nederland, Neprom, NVB, ministeries van VROM en WWI.

Door de ervaringen in dit project zijn betrokken partijen steeds beter in staat de passiefhuistechniek efficiënter, gestandaardiseerd en op grotere schaal toe te passen. De doelstelling is door verbetering van de toegepaste technieken ruimschoots voor 2020, het jaar dat daarvoor in het Lenteakkoord is vastgesteld, energieneutrale woningen seriematig te ontwikkelen.

De woningen van het Columbuskwartier zijn ontworpen door Inbo. De bouw was in handen van BAM Woningbouw. De woningen zijn eigendom en worden verhuurd door Woningstichting Goede Stede. De Vijfde Stad VOF (gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij) is de ontwikkelaar van het plan.

Woonlastenreductie
In passiefhuizen wordt meer geïnvesteerd in isolatie, duurzame elektraopwekking, ventilatie en koeling. De woonlasten vallen voor de bewoners hierdoor lager uit. De combinatie van een aantal maatregelen leidt tot de extreem gunstige energieprestatie:

  • Uitstekende isolatie (met optimale kierdichting en drievoudig glas)
  • Optimale zonoriëntatie
  • Zomernachtventilatie voorzieningen
  • 14 PV-panelen per woning
  • Balansventilatie

Video
Bekijk hier een video van de bouw van één van de woningen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.