In Amstelveen is een opvallend warmtestation geopend. Het gebouw, op internet ook al wel ’teletubbiehuis’ genoemd, is ontworpen door architect Willem Schutter, die is gespecialiseerd in het ontwerpen van gebouwen voor energiebedrijven. Bouwbedrijf De Klerk was verantwoordelijk voor de uitvoering.
Accoyahout
Het gehele warmtestation, inclusief schoorstenen, is bekleed met Accoyahout op regelwerk. Dit speciaal behandelde hout gaat zo’n 50 jaar mee en is geleverd door Boogaerdt Hout. Het ketelhuis is zo gebouwd en geïsoleerd dat omwonenden geen geluidshinder ondervinden. Het dak is zwaarder dan normaal uitgevoerd en de wanden aan de kant waar woningen staan, zijn opgebouwd uit metselwerk tussen de staalconstructie. Aan de straatkant zijn de wanden uitgevoerd met prefab beton dat eventueel verwijderd kan worden als de ketels vervangen moeten worden. Door een glaspui kunnen voorbijgangers de technische inhoud van het ketelhuis zien.
Meer capaciteit
Het warmtestation is gebouwd in opdracht van Eneco en treedt in werking bij storingen of onderhoud van het stadsverwarmingsnet. Het vervangt daarmee een bestaand ketelhuis. In het nieuwe warmtestation staan vier ketels en daarmee heeft het twee keer meer capaciteit dan het oude. Zo kan Eneco nu alle klanten in Amstelveen voorzien van stadsverwarming. Voorheen moesten klanten nog overschakelen naar hun eigen ketel als de levering vanuit het warmtenet onvoldoende was.
[fotoplayer]