Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Opvouwbaar duurzaam paviljoen

Op Extrema Outdoor in Best staat het SummerLabb dat expositieruimte biedt aan universiteiten en bedrijven. In dit duurzame paviljoen kan de festivalbezoeker voelen, proeven en ruiken aan duurzame innovaties. Floor van Schie, studente van de TU/e, ontwierp speciaal voor dit festival een opvouwbaar paviljoen dat gemakkelijk verplaatsbaar is en jarenlang meegaat.

Ontwerpwedstrijd

Initiatiefnemer van het SummerLabb is producent Jan Douwe Kroeske. Hij benaderde de TU/e omdat hij voor diverse festivals een duurzaam paviljoen wil gebruiken. Hij was al bekend met de Trekkershut Trek-in. Op de TU/e werd bij masterstudenten een ontwerpopgave uitgezet voor een duurzaam paviljoen. Dit leverde 10 concepten op. Studente Floor van Schie heeft met haar ontwerp voor ‘City of Future’ de ontwerpopgave gewonnen.

Steigermateriaal en hergebruikt hout

Floor heeft samen met medestudenten Alice Jansen en Marthe Doornbos het ontwerp technisch en architectonisch uitgewerkt. Het ontwerp is een soort dorp, en bestaat uit dertig modules die tot vijftien huisjes worden geschakeld. Floor maakte een constructie van steigermateriaal en hergebruikt hout. De blikvanger van het paviljoen is de bekleding. Van shampooflessen is plaatmateriaal gemaakt. Zestig flessen zijn in stukjes geknipt en gesmolten in een tosti-apparaat, tussen bakpapier. Het resultaat is mooi gekleurde platen.

Dialoog

Het is de bedoeling dat mensen tijdens de festivals door het paviljoen trekken en de dialoog aangaan over innovaties en duurzaamheid. Het paviljoen is voor het eerst te zien op het dancefestival Extrema Outdoor op 12 juli.

Foto’s: www.cursor.tue.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.