Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Oud beton slim hergebruiken

SlimBreken is een nieuwe techniek om van oud beton CO2-neutraal nieuw cement te maken. Dit idee van Schenk Concrete Consultancy won vorige week de Wereldprijs 2014 van de ASN Bank. Het idee krijgt, net zoals drie andere prijswinnaars, 10.000,- euro en begeleiding om hun idee succesvol door te ontwikkelen.

Betonpuin

Traditioneel wordt oud beton door betonbrekers omgezet in kleine brokjes betonpuin oftewel betongranulaat. Dit verkleinen gebeurt door zware, energieslurpende machines. Deze machines verkleinen het beton tot een vooraf ingestelde korrelafmeting. Ook grindkorrels worden verkleind. 98% van al dit granulaat wordt momenteel verwerkt als fundatiemateriaal, 2% als grindvervanger in nieuw beton, maar dan is altijd meer cement nodig voor vergelijkbare sterkte en betonkwaliteit.

CO2-reductie

De techniek SlimBreken, ontwikkeld door SmartCrusher, houdt rekening met het feit dat beton is samengesteld uit zeer hard en sterk zand en grind en veel zwakker cementsteen.Het beton wordt daarom ontleed in grind, zand, cement en cementsteen. Het cementsteen wordt dus als enige gemalen, de rest blijft onbeschadigd. Het cement in oud beton is nooit volledig uitgehard en kan deels als nieuw ongebruikt cement worden teruggewonnen en direct weer worden gebruikt om nieuw beton te maken. Dat levert een 100% CO2-reductie op. Het wel met water verharde cementsteen is een CO2-vrije grondstof om in een cementfabriek nieuw cement van te maken. Op deze manier is direct meer dan 50% CO2-reductie mogelijk.

Zand en grind

Behalve cement en cementsteen haalt SlimBreken ook zand en grind uit oud beton. Dit zand en grind zijn echter door de vele jaren in het beton veranderd. Door de hoge alkaliteit van beton is het oppervlak van de zand- en grindkorrels microscopisch geëtst waardoor het in nieuw beton heel gemakkelijk aan cement vast gaat zitten. Onderzoek door onder andere de TU/e hebben aangetoond dat 25% meer sterkte eerder regel dan uitzondering is. Als geen extra sterkte nodig is, kan met zand en grind uit SlimBreken circa 15% cement bespaard worden.

Bekijk hieronder een video over SlimBreken:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.