Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Over 5 jaar is het iedere dag BIM-dag

De bouw staat er niet om bekend dat zij voorop loopt bij de toepassing van nieuwe ICT. Dit beeld kan echter worden bijgesteld na de BIMCaseweek 2007. De missie, een belangrijke impuls geven aan het werken met een Building Information Model (BIM), is meer dan geslaagd. “Over vijf jaar is het iedere dag BIM-dag”.

De deelnemerslijst telde uiteindelijk maar liefst 94 namen. Specialisten uit verschillende disciplines uit de bouw hadden zich ingezet om het project tot een succes te maken. Maar ook namen ruim 200 bezoekers een kijkje bij de Caseweek. Onder hen bevonden zich ook vele opdrachtgevers, waaronder de DG van het ministerie van Economische Zaken, de Rijksgebouwendienst en de Bouwdienst van Rijkswaterstaat.

Geslaagd
Vrijdag werd in een anderhalf uur durende presentatie met veel vaart het uiteindelijke ontwerp gepresenteerd: een spectaculaire oeververbinding voor tram, wegverkeer en voetgangers. Maar ook waren een eiland met kantoren, woningen, horeca, een jachthaven en zelfs een strand uitgewerkt.
De opdrachtgever, Wim Scheele van de Gemeentewerken Rotterdam, was zeer tevreden over het eindresultaat van de week. “Onder zeer hoge tijdsdruk is er enorm veel werk verzet. We zijn veel verder gekomen dan ik had verwacht, er zijn zelfs enkele relevante deelgebieden uitgewerkt en een raming van investeringen en opbrengsten. Normaal gesproken heb je drie a vier weken nodig voor een enkel onderdeel.”

Pijngrens
De verschillende teams presenteerden de deelonderwerpen waar ze zich mee bezig hadden gehouden. Hoewel werd verwacht dat er na donderdag geen aanvullingen meer zouden zijn, was er toch nog meer uitgewerkt. Opnieuw hadden de deelnemers zich ingezet om het uiterste uit de beschikbare tijd te halen. “Moe maar voldaan”, zo werd de gemoedstoestand van velen omschreven. “We zijn over de pijngrens gegaan, maar het was supergaaf!”

BIM-dag
Deelnemers, organisatie en bezoekers waren zonder uitzondering zeer enthousiast, zo bleek op de afsluitende bijeenkomst. Daarmee is de missie, een belangrijk impuls geven aan het werken met een BIM, meer dan geslaagd. Alle partijen hebben laten zien wat er mogelijk is. Maar ook is duidelijk geworden wat er nog moet gebeuren voordat integraal werken met BIM gemeengoed is in de Nederlandse bouw. Maar dát het gaat gebeuren, daar was iedereen het over eens. In de woorden van de heer Van Splunder, voorzitter van het platform virtueel bouwen, initiatiefnemer van de projectweek. “Over vijf jaar is het iedere dag BIM-dag”.
Tekst: Hubert Heutink

Maandag: Virtueel bouwen

Dinsdag: De spanning stijgt

Woensdag: Opdrachtgever ontevreden

Donderdag: Productieve donderdag BIMCaseweek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.