Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Overeenstemming over energieakkoord

Kabinet, bonden, werkgevers en natuur- en milieuorganisaties zijn het eens over het energieakkoord. Dat maakte de Sociaal Economische Raad (SER) woensdag officieel bekend.

4 september definitief akkoord

Het kabinet en alle deelnemende organisaties gaan de onderhandelingsresultaten nu bespreken met hun achterban. Op 4 september moeten alle partijen aangeven of zij definitief akkoord gaan met de plannen. Daarnaast kijkt de Autoriteit Consument en Markt nog naar de mededingingsaspecten van het akkoord.

Meer windmolens

Het energieakkoord mikt onder meer op een daling van het energieverbruik met 1,5% per jaar, een toename van het aandeel hernieuwbare energieopwekking en minimaal 15.000 voltijdsbanen erbij. Concreet wil dat bijvoorbeeld zeggen dat er kolencentrales moeten sluiten en dat er meer windmolens gebouwd zullen worden. Een commissie gaat controleren of de afspraken nageleefd worden.

Positieve reacties

De reacties op het energieakkoord zijn overwegend positief. Minister Henk Kamp toont zich ‘zeer verheugd’. Ook Greenpeace en Natuur en Milieu zijn blij met de afspraken. Bouwend Nederland noemt het akkoord een ‘flinke stap in de goede richting’. De organisatie is onder meer blij dat er nu duidelijkheid over het energielabel. Als ander belangrijk resultaat noemen ze dat de financiering van investeringen in energiebesparende maatregelen aantrekkelijker wordt gemaakt.

Half juli werd het rapport al op hoofdlijnen gepresenteerd, nu is er dus een definitief plan. Lees hier een samenvatting van het akkoord.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.