Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Overschot aan kleine huizen dreigt door crisis’

Er dreigt door de crisis een overschot te komen aan kleine woningen. Dat zei Jan Fokkeman, directeur van Neprom, gisteren in de Volkskrant.

De verkoop van nieuwbouwwoningen is met de helft gedaald. Doorstromers wachten met het kopen van een nieuw huis en starters kiezen voor een lagere prijsklasse. Dit leidt tot de bouw van kleinere en goedkopere woningen, aldus Fokkema.

Rijtjes
Door de crisis wordt de verkoop van nieuwbouwwoningen extra hard geraakt. “Doorstromers die moeten wachten tot hun oude huis is verkocht wachten liever op stabielere tijden. Starters daarentegen hebben geen oud huis te verkopen, maar richten zich vooral op de kleinere en goedkopere huizen. Daar spelen projectontwikkelaars op in.”

Fokkema denkt niet dat Nederland straks volstaat met rijtjeshuizen. “Zo’n vaart zal het niet lopen, maar deze ontwikkeling moet niet heel lang duren. Anders hebben we straks te veel kleine en te weinig grote huizen. Als de economie weer aantrekt, zal de behoefte aan grotere huizen namelijk weer groeien. En dan zitten we met een tekort.

Het is lastig om die vraag dan te kunnen bijbenen. En met de voorspelde ontslagen in de bouw (50 duizend, red.) zal dat nog moeilijker worden. Hierdoor zullen de prijzen van woningen op termijn weer stijgen.”

Toekomst
Fokkema is gematigd positief over de toekomst van de woningbouw. “Doordat de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) sinds 1 juli is verhoogd naar 350.000 euro zien we steeds meer kopers die daarvan gebruikmaken. Concrete aantallen kan ik nog niet noemen, maar de aanvragen schieten omhoog.

Consumenten blijven belangstelling hebben in de huizenmarkt, ze zijn alleen veel voorzichtiger. Maar als het gaat om een uniek project met een goede prijs-kwaliteitverhouding, dan liggen mensen er nog steeds met slaapzakken voor de deur.

Rust op de woningmarkt
“Voor de wat langere termijn is het van belang dat het kabinet zorgvuldig met de woningmarkt omgaat. Wanneer mensen weten dat ondanks rijksbezuinigingen de waarde van hun huis niet daalt, pas dan blijft de markt rustig en zal de verschuiving van duur naar goedkoop niet verder doorgaan.

Nu is de huizenmarkt sterk gereguleerd, maar wanneer er plannen zijn om dit te minderen, moet dat voorzichtig gebeuren. Anders krijg je taferelen zoals in Zweden. Toen de hypotheekrenteaftrek daar in één klap verminderd werd, stortte de woningmarkt volledig in elkaar.”

Bron: Volkskrant.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.