Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Pégé woning houdt stand in geboortedorp

Veel woningcorporaties gaan over tot de sloop of drastische renovatie van Pégéwoningen die veertig jaar geleden overal in het land verrezen. In Wijchen, het geboortedorp van de prefabhuizen, heeft woningcorporatie Talis 478 Pégéwoningen.Een woordvoerder van Talis: “Wij blijven regulier onderhoud doen aan die woningen. Van sloop is nog geen sprake. Mochten er andere plannen zijn, bespreken we die eerst met de bewoners. We kijken naar ons woningbezit en daarbij zijn die Pégéwoningen zeker ook in beeld.”

Kant-en-klaar
Pégéwoningen zijn vernoemd naar het Wijchense bouwbedrijf van de aannemer Petrus Guelen. Hij ontwierp in de jaren zestig een uitgekiend bouwsysteem dat grotendeels uit geprefabriceerde elementen bestond, zodat er snel gebouwd kon worden.

Pégéwoningen konden dankzij de voorgefabriceerde delen in een tijdsbestek van één dag in ruwbouw worden neergezet. Pégéwoningen bevatten binnenwerks veel hout en relatief weinig steen. Ze konden binnen twee weken kant-en-klaar worden opgeleverd.

Revolutiebouw
In de loop der jaren zijn er in heel Nederland tienduizend Guelen-woningen gebouwd (foto: Akkerstraat Ulft, Gelderland). Pégéwoningen waren schoolvoorbeelden van de zogenoemde revolutiebouw. Prefabhuizen, zoals Guelen ze leverde, waren het antwoord op de schrijnende woningnood die zich in de vroege jaren zestig voordeed als voortvloeisel van de na-oorlogse babyboom en de voortschrijdende industrialisering.

Pégéwoningen stonden er niet alleen supersnel, ook de prijs-kwaliteitverhouding was dik in orde. Toch waren de eenvormige burgermanswoningen geen toonbeeld van verfrissende architectuur.

Bron: De Gelderlander

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.