Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Per direct groen bouwen in Skarsterlân

Bouwen zoals je zelf wilt, zolang het maar energiezuinig is. Dit is mogelijk in de gemeente Skarsterlân. Als een koper van een woning in de duurzame woonwijk Wyldehoarne in Joure een prestatiecontract met de gemeente sluit dan krijgt hij direct een bouwvergunning met aantrekkelijke voorwaarden. In dit prestatiecontract moet de koper de energieambitie onderschrijven. Voordelen zijn onder meer dat er geen welstandtoetsing nodig is en er een hoge korting op de bouwleges geldt. Kopers kunnen meteen met hun bouwplannen naar de aannemer stappen.

Vooruitstrevend
De nieuwe wijk Wyldehoarne moest vooruitstrevend zijn in het opwekken van energie. Daarbij streefde de gemeente naar het hoogst haalbare isolatieniveau van woningen en naar energiezuinige woningontwerpen. Omdat de gestelde normen de wettelijke eisen overtroffen, kan de gemeente echter geen verplichtingen opleggen.

Eigen verantwoordelijkheid
Eigen verantwoordelijkheid staat centraal in de prestatievergunning. In het contract staan wel kaders waarbinnen men moet blijven. Het is een gasloze wijk, zonder aardgasleiding. Bewoners zullen via alternatieve manieren energie moeten genereren.

Bron: BinnenlandsBestuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.