Dat blijkt uit een rapport van ING Bank over de woningproductie in Nederland. Volgens het rapport zal de woningproductie tot en met 2008 groeien naar 74.000 woningen per jaar. Maar van 2008 tot en met 2011 blijft dat aantal steken op ongeveer 62.000 nieuwe huizen per jaar, aldus ING Bank.
Jaarlijks 102.500 huizen
Naast hoge grondprijzen en eindeloze procedures is het tekort aan bouwvakkers verreweg de belangrijkste oorzaak van de geringe woningproductie. De bouw heeft jaarlijks tussen de 11.000 en 29.000 extra arbeidskrachten nodig om aan de kabinetsdoelstellingen te voldoen.
Overigens zijn die al veel te laag om iedereen een woning te kunnen bieden. Om alle Nederlanders te huisvesten, moeten er volgen ING tot 2015 jaarlijks 102.500 huizen worden gebouwd.
Minder Polen
ING Bank acht het onwaarschijnlijk dat het personeelstekort kan worden opgevangen met werknemers uit Centraal- en Oost-Europa. Daar groeien de economieën zo hard dat de werkloosheid drastisch afneemt en de loonverschillen met West-Europa snel kleiner worden. De Polen en Roemenen zullen daarom minder snel geneigd zijn naar Nederland te komen, schrijft de bank.
Weinig vrouwen
Ook onder Nederlanders wordt het lastig om voldoende personeel te werven. Door de vergrijzing stijgt het aantal werknemers dat de bouw verlaat met een kwart. Nu al verlaat één op de tien bouwvakkers de bedrijfstak. Alle inspanningen ten spijt, de interesse onder vrouwen om in de bouw te gaan werken blijft erg klein.
ING ziet nog wel veel mogelijkheden in innovatie. Als bouwbedrijven investeren in sneller en doelmatiger werken, kan de jaarlijkse woningproductie stijgen naar rond de 79.000 in 2011.
Bron: Het Parool