Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Pilot BIM-Software en bouwplaatsmonitoring

Is het mogelijk om met BIM de voorderingen op de bouwplaats te monitoren? Om dat te achterhalen heeft bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen in samenwerking met PIX4D een pilot opgestart.

Slimme 3D-camera’s, die in de giek van de bouwkraan gemonteerd zijn, nemen gedurende de werkdag voortdurend foto’s van de bouwplaats. Deze foto’s worden op gestelde tijden draadloos verzonden naar een softwaresysteem. Dit systeem transformeert de foto’s naar een 3D-pointcloud die vervolgens kunnen worden inladen in een 3D-BIM-model.

4D-BIM-voorgangscontrole

Hiermee is het bouwbedrijf op korte termijn in staat om de voortgang van de bouwproductie te monitoren en tevens te koppelen aan hun digitale planningen. Dit noemen ze 4D-BIM-voortgangscontrole. Naast 4D-BIM-voortgangscontrole is het mogelijk om kwaliteitscontrole uit te voeren, de werkelijkheid versus de vooraf ontworpen prestatiemodellen te vergelijken en de bevindingen te documenteren.

Ook ondersteunen de digitale modellen de lean-dagstart op de bouwplaats en is er een volledig overzicht van de voorraden die opgeslagen zijn op de bouwplaats. Daarnaast kunnen de foto’s worden gebruikt als naslagwerk voor de beheers- en onderhoudsfase.

Camera’s in de torenkraan

Deze technologie werd al ingezet middels drones. Maar het is niet altijd mogelijk met drones te vliegen. De Nijs en Zonen heeft daarom gekozen voor permanente camera’s in de giek van de torenkraan. In Nederland is dit nieuw, maar in Scandinavië en Frankrijk wordt al op deze manier gewerkt.

De pilot vindt momenteel plaats op project de Steltloper te Amsterdam, een ontwikkeling van woningbouworganisatie Wonam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.