Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Pilot gebouwgebonden financiering voor verduurzaming woning

Het verduurzamen van de woning kan een kostbare aangelegenheid zijn. Om de verduurzaming te stimuleren, wil de overheid in de toekomst gebouwgebonden financiering introduceren. Woningbezitters in Bergen en Dalfsen kunnen vanaf 1 mei ervaren hoe verduurzaming op basis van een gebouwgebonden financiering precies werkt. Het gaat om een pilot van De Woonpas, waarin ook de volledige uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen is opgenomen.

Veel particulieren zijn wel geïnteresseerd in isolatiemaatregelen en energiebesparing, maar weten niet waar te beginnen, zijn onzeker over de besparingen of hebben het geld niet voor de investering. De Woonpas ontwikkelde met ondersteuning van TNO, de Erasmusuniversiteit en de Bank Nederlandse Gemeenten een integrale verduurzamingsoplossing, met als doel alle bezwaren zo veel mogelijk weg te nemen en de huiseigenaar zo veel mogelijk risico’s te besparen. De oplossing combineert een woninggebonden financiering met de volledige ontzorging van de woningeigenaar in de uitvoering van de verduurzaming.

No-regret

Wie zijn woning wil verduurzamen, kan kiezen uit de verduurzamingsmaatregelen die specifiek voor zijn woning worden voorgesteld op basis van een calculatie vooraf en inspectie ter plaatse. Het betreft de zogeheten ‘no-regret’ maatregelen, waaronder bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen. De kosten van de benodigde ingrepen moeten in principe weg te strepen zijn tegen de besparing op de energielasten, over een welbepaald en gegarandeerd aantal jaren. De woningeigenaar kan daarmee verduurzamen zonder hiervoor een bedrag op tafel te hoeven leggen.

Aflossing schuld

De aflossing loopt via de Gemeentelijke Baatbelasting. Bovendien ligt de schuld ‘op het pand’. Bij verhuizen nemen de bewoners de schuld niet mee, maar blijft die aan het huis verbonden en nemen de nieuwe eigenaren de eventueel resterende betalingstermijnen over.

Uitvoering

Voor de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen wordt samengewerkt met (lokale) uitvoerders die een samenwerking aangaan met De Woonpas. Deze laatste draagt zorg voor de planning en ziet toe op de kwaliteit van de uitvoering. De woningeigenaar ontvangt een garantie op de energieprestatie van de getroffen maatregelen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.