Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Plan moet woningbouw stimuleren

De Woonbond en Aedes -vereniging van woningcorporaties- pleiten voor een ‘green new deal’ om de gevolgen van de economische crisis tegen te gaan. Zij doen een oproep aan de Tweede Kamer om hier voor de volkshuisvesting concreet vorm aan te geven.

Dat biedt volgens beide organisaties bij uitstek mogelijkheden om op korte termijn investeringen in energiebesparing te stimuleren en daarmee de huidige economische crisis te bestrijden. Door fiscale prikkels en premies voor verhuurders moeten forse investeringen aantrekkelijker gemaakt worden. Voor huurders hebben investeringen in energiebesparing positieve koopkrachteffecten en dat vergroot het draagvlak voor dergelijke maatregelen.

Stimuleringsmaatregelen
Door het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving is een analyse gemaakt over de relatie tussen kredietcrisis en klimaat- en energiebeleid. De Woonbond en Aedes zijn het met de bureaus eens dat bij uitstek het tijdelijk stimuleren van energiebesparing bij woningen een goede optie is om de huidige crisis te bestrijden.

Energiebesparing
Vooral de sociale huursector biedt goede mogelijkheden om snel en doelgericht te opereren. Eind 2008 is er een ambitieus convenant afgesloten voor energiebesparing in de corporatiesector, zodat er al voldoende draagvlak is voor energiebesparende maatregelen.

Doordat de sector goed georganiseerd is, kan bovendien snel en adequaat gehandeld worden. Om de ontwikkelingen te versnellen zou voor de komende twee jaar een aantal gerichte maatregelen moeten worden genomen.

De Woonbond en Aedes vragen de Tweede Kamer om bij het kabinet aan te dringen om snel concrete maatregelen te nemen waarmee een stevige impuls aan energiebesparende investeringen in de gebouwde omgeving wordt gegeven, te meer vanwege de te verwachten positieve economische effecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.