Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Polen krijgen huizen van karton

De Poolse en Roemeense seizoenarbeiders in Nederland kunnen wonen en slapen in een keurig en brandveilig huis van gerecycled karton, in plaats van een benauwde, vochtige kamer te delen met twintig andere lotgenoten. Op het erf van een boer in Anna Paulowna, waar vanwege de glastuinbouw veel seizoensarbeiders zijn, verrijst vandaag een modelwoning van geribbeld en gerecycled karton.

Keurmerk
Het huis, een bouwpakket van 4 centimeter dikke platen binnen een stalen frame, weegt zo’n 2 tot 3 ton en staat binnen een paar uur. “Al het materiaal heeft een KOMO- en EKO-keurmerk en is brandwerend. Elk huis gaat 15 tot 20 jaar mee mits de coating aan de buitenkant jaarlijks opnieuw wordt aangebracht,” zegt producent Haitze Meurs.

Hij en compagnon Louis Dekkers zijn de initiatiefnemers voor de bouw van de Casamatic-woningen.

Kosten
De huisvesting van de seizoenarbeiders leidde tot onrust onder de bevolking. Die vreesde een invasie van Polen en Roemenen.

“Anna Paulowna wil dat ook tijdelijke krachten fatsoenlijk worden ondergebracht en heeft onlangs een speciaal huisvestingsbeleid vastgesteld,’’ zegt Meurs. “Omdat de agrisector sterk uitbreidt, mogen kwekers op eigen erf onderdak bieden aan maximaal 20 personen.

Ons concept is in vele opzichten aantrekkelijker dan bijvoorbeeld een caravan of chalet. Een woning voor 6 tot 8 personen met 2 slaapkamers, een woonkamer, een badkamer en een keuken kost vanaf 10.000 euro. Niet alleen de eigenaar, maar ook de huurder profiteert daarvan.”

Semipermanent
Meurs heeft met zijn partner de exclusieve rechten in Europa voor de verkoop van de woningen. “Onze Casamatic-woningen zijn bestemd als semipermanente huisvesting en blijven zeker 15 jaar goed.”

De toepassing blijft als het aan Meurs ligt dan ook niet beperkt tot de agrisector. “Ze zijn verder te gebruiken als noodopvang, recreatiewoning of om probleemgezinnen te plaatsen. Ze zijn in een dag te bouwen.”

Bron: AD.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Polen krijgen huizen van karton

 • Laura Lenderink

  Bedankt voor uw reactie. We hebben inmiddels de ongepaste reactie verwijderd.

 • Anoniem

  Beste redactie,

  Kennelijk heeft iemand de reageermogelijkheid misbruikt voor het plaatsen van een link naar een commerciële website.
  Willen jullie die ‘reactie’ niet verwijderen?

  Groeten,

  Anoniem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.