Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Polen net zo gewild in eigen land

Nu de economie in Polen aantrekt, zijn de vakmensen die zich eerder verspreidden over heel Europa in eigen land hard nodig. Vooral in de bouw, agrarische sector, de zorg en het Engelse onderwijs leiden de grote tekorten aan arbeidskrachten inmiddels tot fikse problemen. Ook het EK 2012 drijft de vraag naar arbeidskrachten op, door de aanleg van snelwegen en de bouw van stadions.

Salaris
In het eerste kwartaal van 2008 vestigden zich nog bijna 3500 Polen in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. Naar schatting werken er hier nu zo’n 45 duizend Polen.

Maar dat aantal zal binnen afzienbare tijd slinken, meent Peter Broekmeulen, directeur van BN Polen Arbeidsbemiddeling; “De salarisverschillen zijn nu nog te groot, maar als je beseft dat de lonen in Polen afgelopen jaar met 53 procent zijn gestegen, kun je op je vingers natellen dat de salarissen al snel op gelijk niveau komen.”

Polen
Polen doet er inmiddels alles aan de ‘eigen’ werknemers terug te halen. Werkgevers toeren al met promotiebussen door Europese steden om mensen te werven. Bovendien heeft de Poolse regering een website gelanceerd met een uitgebreid vacatureaanbod en aantrekkelijke praktische regelingen.

Bron: DAG

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.