Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Post HBO opleiding Fire Safety Engineering start

De Stichting Kennisoverdracht Bouwfysica start dit najaar met de Post HBO opleiding Fire Safety Engineering, bedoeld voor ontwerpers, engineers, adviseurs, toetsers en toeleveranciers.

In de opleiding leren de deelnemers te denken in brandveiligheidsmodellen. Vervolgens leren zij hoe de verschillende modellen op elkaar afgestemd kunnen worden in een totaalconcept. Het concept is dan een maatwerkoplossing voor een specifiek gebouw met zijn specifieke gebruikers en de specifieke activiteiten die erin plaatsvinden.

Risico-analyse
Bij Fire Safety Engineering gaat het niet om het behalen van bepaalde grenswaarden zoals die in de bouwregelgeving zijn opgenomen. De Fire Safety Engineer wil een brand zo realistisch mogelijk benaderen. Daarom maakt hij een risico-analyse van het gebouw in brandomstandigheden en het gebruik ervan.

Op basis daarvan maakt hij maatgevende scenario’s die met modellen worden gesimuleerd. Hieruit volgt een totaalconcept met op elkaar afgestemde maatregelen. Zo wordt een veiligheidsniveau bereikt dat specifiek op het gebouw en de gebruikers is afgestemd.

De engineer kan daarvoor stationaire modellen gebruiken of (semi-) dynamische modellen; het kunnen verbrandingsmodellen zijn of evacuatiemodellen. Maar altijd is van het belang dat de engineer weet wat de randcondities van de modellen en methodieken zijn, hoe de verschillende grootheden op elkaar inwerken en hoe de modellen op elkaar afgestemd moeten worden.

Brandfysica
In de post HBO opleiding Fire Safety Engineering worden de bouwstenen van de modellen en de methodieken ontrafelt en leert men hoe een concept wordt opgebouwd. Aan het einde van de opleiding kan de deelnemer de uitgangspunten en de randcondities van brandfysische basismodellen vaststellen, deelberekeningen uitvoeren en de resultaten analyseren.

De opleiding wordt verzorgd door diverse deskundigen uit het werkveld en staat onder leiding van ir. Ruud van Herpen van Adviesburo Nieman. “Fire Safety Engineering”, is een wetenschappelijke benadering van het verschijnsel brand, de bijbehorende effecten en het gedrag van mensen”, zo stelt Ruud van Herpen.

“De opleiding wil brandfysische kennis bruikbaar maken voor de beroepspraktijk van de adviserende, de toetsende en de toeleverende industrie. Meer dan met de voorschriften van het Bouwbesluit is het mogelijk om te komen tot een optimum van beschermende en preventieve voorzieningen waarmee mensenlevens worden gered en eigendommen kunnen worden beschermd”.

Informatie over duur van de opleiding, data, locatie en kosten zijn te vinden op de website van de opleiding, www.phbofiresafetyengineering.nl.

Bron: Brandveilig.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.