Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Prachtwijken bulken van het geld

Stadsdelen in Amsterdam bulken opeens van het geld voor buurtinitiatieven. Dat meldt Het Parool. De wijken krijgen het geld dankzij de extra middelen voor ‘prachtwijken’ van minister Vogelaar.

Dankzij de Vogelaarplannen krijgen negen stadsdelen in Amsterdam flink meer geld voor buurt- en vrijwilligersprojecten in achterstandswijken. Het extra geld is dit jaar 2,5 miljoen en loopt volgend jaar op tot 4,3 miljoen euro. In Osdorp is het bedrag voor wijkprojecten verzesvoudigd tot ruim drie ton. De meeste Vogelaarstadsdelen hebben gemiddeld rond de 400.000 euro te besteden, Noord kan 900.000 euro spenderen.

Geld over
Sommige betrokkenen bij buurtinitiatieven hebben het idee dat het geld hun in de schoot wordt geworpen. ”Iedereen is zo positief. Ik vraag me wel eens af of ik niet voor de gek word gehouden,” zegt kunstenares Simone Hoogervorst in Zeeburg, die workshops over afvalmateriaal voor jongeren organiseert.

De vrees is dat er te veel geld is. Zo hield Slotervaart vorig jaar al vijftien mille over van het buurtbudget en kreeg Noord een ton niet op, een kwart van het budget toen.

Integratie versterken
Volgens Matthijs Veldt, directeur van Kansweb, een welzijnsorganisatie in Noord, richten initiatieven van bewoners zich te veel op simpele, ontspannende bezigheden. Het is de vraag in hoeverre ze de wijken en de integratie versterken. ”Kijk maar naar de hele reeks straatfeesten en barbecues die gegeven zijn. Dat is heel leuk natuurlijk, maar even een kippenboutje halen en dan weer naar huis, blijft heel oppervlakkig.”

Dat er een overvloed aan geld is, spreken de officials echter tegen. ”Ik kan net zoveel plekken noemen waar ze geld tekortkwamen,” zegt Marijke Andeweg van de Amsterdamse Wijkaanpak. ”In het jongerenwerk bijvoorbeeld, in het buurtbudget van Bos en Lommer en bij de Ymere Beter Buurtprijs.”

Bron: Het Parool

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.