Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Prefab beton vaak te snel afgewerkt

De vele initiatieven om modulair of industrieel te bouwen hebben een keerzijde: het blijkt in de praktijk veelal onmogelijk om het zeer jonge prefab beton af te werken met bijvoorbeeld stucwerk of tegelwerk. Het beton moet daarvoor eerst op de benodigde eindsterkte komen. Beton bereikt na drie maanden pas de vereiste eindsterkte voor stuc- egaliseer of tegelwerk. Breng je de afwerking te vroeg aan, dan is de kans op schade groot. Daarvoor waarschuwen de leveranciers van tegellijmen.

Leveranciers van tegellijmen, verenigd in de VLK (Vereniging Lijmen en Kitten), en bouwers worden geregeld geconfronteerd met schade aan stuc-, egaliseer- en/of tegelwerk op prefab betonnen ondergronden. Dat ligt meestal aan het zeer jonge beton dat nog niet op de vereiste eindsterkte is om een geschikte ondergrond te zijn voor stuc- of tegelwerk. Dit geldt zowel voor binnen- als buitenafwerking.

Constructief sterk genoeg

Qua constructieve sterkte is het prefab beton vaak voldoende uitgehard om in de ruwbouw te worden toegepast, maar het is nog volop bezig met het opbouwen van de eindsterkte. Het bereiken van die eindsterkte is cruciaal. Lijmleveranciers vermelden in hun technisch advies en productbladen dat de betonnen ondergrond tenminste drie maanden oud moet zijn om te kunnen worden voorzien van stuc-, egaliseer- of tegelwerk.

Informatie in de keten

Deze situatie kan vrij eenvoudig worden voorkomen door betere communicatie in de keten, aldus de VLK. Zo is de producent van de betonnen prefab-elementen niet direct betrokken bij het bouwproces en weet hij meestal niet wanneer het beton van stuc-, egaliseer- of tegelwerk wordt voorzien. De stukadoor, de vloerafwerker en tegelzetter worden vaak ingehuurd zonder informatie over de leeftijd van het beton. Ook hier mist noodzakelijke communicatie.

Goede informatieverschaffing tussen de betrokken partijen is volgens de VLK dus van groot belang. De organisatie adviseert om de betrokken partijen in een vroeg stadium bij het bouwproces te betrekken en dit soort punten al in het begin van het bouwtraject bespreekbaar te maken. Zo krijgen de aannemer en de afwerker de gelegenheid om het betonnen element de noodzakelijke leeftijd van drie maanden te laten bereiken. Een sticker met productiedatum op de zichtzijde van de betonelementen zou bijvoorbeeld misverstanden kunnen voorkomen.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.