Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Prefab metselwerk voor gevel gemeentehuis


Metselwerk in verticaal verband, waarbij de lagen om en om verspringen in diepte. Dat is het ontwerp dat bd architectuur maakte voor het nieuwe gemeentehuis in Heemskerk. Een deel van de gevel is ook nog gebogen. Een lastige klus dus, die nauwelijks in traditioneel metselwerk is uit te voeren. Een betere en betaalbaarder oplossing werd geboden door Prestone Systems bv, dat het metselwerk prefabriceert.

Prestone Systems maakt daarbij gebruik van rubberen mallen. De mallen worden per project ontwikkeld. Het rubber daarvoor is samen met een rubberproducent ontwikkeld, zodat het voldoende stijfheid en flexibiliteit heeft om de stenen op de juiste manier in te klemmen. In de mal wordt elke steenstrip omsloten door een randje rubber. Dat kan dus ook alleen met een steen die redelijk strak en maatvast is.

Hoogteverschil
Voor Heemskerk is het hoogteverschil in de lagen ook al opgenomen in de rubber mat. Vervolgens wordt gewerkt met steenstrips in twee diktes, zodat de achterzijde weer vlak is.

Prestone laat die steenstrips zelf zagen. “Dit soort metselwerk kan in principe met elke steen, maar er zit wel heel veel verschil in breuk tussen verschillende steensoorten”, zegt directeur Rein van Sommeren.

Voegen in de mal
Prestone voegt het metselwerk al in de mal. ‘Als de stenen liggen, brengen we vanaf de achterkant voegmortel aan. Doordat we dat vanaf de achterkant doen, kan dat een iets nattere voegmortel zijn dan normaal.’

Ook het aanbrengen vereist veel minder arbeid doordat aan de achterkant volop met voegmortel mag worden gesmeerd. Belangrijk is wel een goede verdichting. Maar doordat de voegmortel wordt aangebracht op horizontaal liggend metselwerk, is dat eenvoudiger dan normaal. Ook is de kwaliteit hoger dan bij voegen in het werk. Doordat elke steen wordt ingeklemd in een rubberen randje in de mal, is het prefab voegwerk wel altijd enigszins terugliggend.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.