Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Prefab schoorsteen als lichtvanger


Het dak van een monumentale villa in Nijmegen is uitgerust met een schoorsteen die dienst doet als lichtvanger. Een unieke combinatie van een prefab NEXT Schoorsteensysteem en het Solatube daglichtsysteem zorgt bij het bovenste appartement voor daglichttoetreding.

De Nijmeegse Villa Heideheuvel wordt verbouwd tot kantoor en twee appartementen. Vanwege de status van gemeentelijk monument zijn er beperkte mogelijkheden voor extra daglichtopeningen. Om het bovenste appartement toch van daglicht te kunnen voorzien, besloot architect Jacob van Gelder van RDM Architecten uit Nijmegen de schoorsteen in te zetten als lichtvanger. Het Solatube daglichtsysteem is daarbij geïntegreerd in een prefab schoorsteen van NEXT Schoorsteensystemen b.v. uit ’s-Gravendeel. Een unieke combinatie van twee producten, die daglicht de kans geeft de hele gang van het appartement (1280x4200mm) te verlichten.

Gemetselde kolom
De nieuwe schoorsteen is een replica van de bestaande schoorsteen, compleet met gemetselde kantelen. Op een metselplateau met draadeinden is een gemetselde kolom (830x830x1720mm, waalformaat steen) aangebracht, voorzien van een knipvoeg. Een aluminium 3mm plaat met uitsparingen voor de kantelen dekt het geheel af. Op de afdekplaat – voorzien van een zetting zodat het water aan vier kanten afloopt – is een doorvoervoorziening (koker 3mm dik gewalst aluminium, 412mm hoog) gelast. De schoorsteen weegt tussen de 1050kg en 1100kg.

Hijsen
De oude schoorsteen werd door Aannemingsbedrijf A.J. Verweijen b.v. uit Bemmel gecontroleerd verwijderd, en de onderconstructie – stalen liggers op een houten balklaag – voorbereid. De dakdoorvoer voor de prefab schoorsteenbak werd pas gemaakt en inclusief gootstukken waterdicht op het dak aangesloten. Een kraan hees de kant-en-klare schoorsteen vervolgens aan de vier, op de draadeinden gedraaide, hijsogen in de geïsoleerde schoorsteenbak. Een gewapende betonplaat (100mm) met sparing, net iets groter dan de doorvoervoorziening, werd na het hijsen op de gemetselde kantelen in de specie gelegd.

Daglichtsysteem
Na het plaatsen van de schoorsteen werd het Solatube daglichtsysteem met kanaal in de doorvoervoorziening van de schoorsteen aangebracht. Het Solatube daglichtsysteem 290DS, geïmporteerd door Techcomlight b.v. uit Ederveen, zorgt ervoor dat daglicht diep in de villa kan komen. Een bolle koepel op de schoorsteen vangt met behulp van prisma’s en een spiegel daglicht op. Het opgevangen licht wordt via een reflecterende buis naar een plafondplaat geleid. Deze plafonnière verspreidt het licht rondom in de ruimte, tot 4x4m.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.