Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Prefabsysteem verkort bouwtijd met 55 dagen

Plegt-Vos Bouwgroep bouwt momenteel met het ‘Mind Building concept’ prefab woningen waarvan de bouwtijd met 55 verkort is. Het casco van de woningen wordt in de fabriek geproduceerd en in 1,5 dag op de bouwplaats in elkaar gezet. Architect Jan Wind is de bedenker van dit concept dat hij samen met Plegt-Vos verder heeft ontwikkeld. Het Mind Building concept is geschikt voor woningbouw, appartementen en utiliteitsbouw.

Plegt-Vos bouwt nu zestig van deze woningen in Stadspark Overvoorde in Den Haag.

Flexibiliteit
Het gebouw is in- en uitbreidbaar en houdt een hoge mate van vrijheid van indeling. Een woning kan bijvoorbeeld makkelijk uitgebouwd worden door een gevel aan paar meter op te schuiven. Ook zijn de binnenwanden makkelijk te verplaatsen.

Binnen het Mind Building concept wordt gewerkt met de Mind Air Floor. Deze voorziet in verwarming, ventilatie, luchtbehandeling en eventueel koeling. Alle leidingen kunnen tijdens de bouw daar waar gewenst aangelegd worden. Daarna kunnen alle leidingen zonder hak- en breekwerk worden verlegd of kunnen leidingen worden toegevoegd.

Duurzaamheid
Mind Building is duurzaam en milieuvriendelijk bouwconcept. Er wordt minder materiaal gebruikt door prefabricage van het casco. Restmateriaal wordt in de fabriek hergebruikt. Op de bouwplaats is minder afval en er zijn minder transportbewegingen naar en van de bouwplaats. Op het moment dat een gebouw zijn functie verliest, kan het gedemonteerd worden en kunnen de onderdelen hergebruikt worden. Energiebesparende maatregelen zijn makkelijk toe te passen.

Bijzonder aan Mind Building is dat de architect vrijheid in het ontwerp houdt. Een ander verschil met reeds bestaande prefabsystemen is dat geen funderingsbalken nodig zijn. De begane grondvloer neemt deze functie over.

Minder kosten
Door de snellere bouwtijd zijn er minder bouwplaatskosten en is er minder renteverlies tijdens de bouw. Mind Building is uitstekend geschikt voor binnenstedelijke herontwikkeling omdat er minder transportbewegingen zijn dan bij traditionele bouw en dus minder overlast voor de omgeving.

De elementen die vanuit de fabriek worden aangevoerd, worden direct gemonteerd. Er is op de bouwplaats dus minder opslag van materialen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.