Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Prénatal gestart met bouw in geluidswal


Langs de A1 bij Amersfoort is de bouw van Prénatal Hearts gestart. Prénatal Hearts zal een oppervlakte gaan beslaan van ruim 15.000 vierkante meter, verdeeld over vijf verdiepingen. Onder een enorme transparante glazen overkapping, die op het eerste gezicht aan een kas doet denken, komen vier houten huizen met diverse verdiepingen, met nog een vijfde huis buiten de kas. Zij rijzen op uit een wal van aarde langs de A1. Prénatal realiseert dit ambitieuze project samen met projectontwikkelaar De Waal beheer OG.

‘We hadden te maken met diverse eisen vanuit de gemeente. De ligging, hoogte en vorm functioneren als een wand die het geluid en de CO2-uitstoot moet tegenhouden. Architecten kwamen met het idee van de kas. Daarin konden we dan verder onze gang gaan. Het gebouw is overigens ook geen eigendom van Prénatal. Wij zijn alleen gebruiker’, vertelt André Josefsson van Prénatal over de totstandkoming van het ontwerp.

Kasklimaat
Bij dit project is hoog ingezet op duurzaamheid. In die duurzaamheidsdiscussie speelde het klimaat in de kas een belangrijke rol speelde. Gekozen is voor een systeem dat geen extra energie kost. De kas wordt in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd met de lucht die uit het onderliggende warenhuis wordt afgezogen. Bovenin de kas zitten computergestuurde kleppen voor de afvoer van de lucht.

Als extra wordt in de kas computergestuurde zonwering aangebracht. In de kas zal een semi-binnenklimaat heersen, waarbij de ontwerpers er van uitgaan dat het hier in de winter toch minimaal 15 graden zal zijn. Zowel de kas als het huisje buiten zijn voorzien van isolerend glas.


WKO-systeem
Het onderliggende warenhuis wordt verwarmd en gekoeld middels een warmtepomp en warmte- en koudeopslag in de bodem. Een cv-installatie staat standby voor plotselinge temperatuurschommelingen. Prénatal verwacht deze investering binnen 10 jaar terug te verdienen.

Op de platte daken wordt een beplanting van mos en gras aangebracht, die tevens dient als extra isolatie. Alle hout is voorzien van een FSC-keurmerk. De verlichting van de kantoren is daglichtgestuurd.

Ontmoetingsplek
In dit nieuwe complex creëert Prénatal een unieke ontmoetingsplek vol beleving en inspiratie. Met een flagshipstore, multifunctioneel auditorium, ruimtes voor workshops, body&mind-sessies en een eigentijds café, speelt Prénatal Hearts in op de huidige behoeften rond de geboorte van een kind.

Met hun simpele vorm, puur en eenvoudig zouden de huisjes in de kas door een kinderhand getekend kunnen zijn. Ze staan voor een warm welkom en een veilig thuis. In de parkeergarage van het lichte pand staat een waterbron die het nieuwe leven symboliseert. Wie straks vanuit die plek omhoog kijkt vangt een glimp op van het hele gebouw, tot de sterrenhemel aan toe.

Prénatal Hearts wordt naar verwachting begin 2012 geopend. Ook het hoofdkantoor van het babymerk verhuist naar deze nieuwe locatie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.