Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Prestaties warmtepompen gemeten op website


Op de website www.liveheatpump.nl worden sinds 1 oktober de prestaties van 5 warmtepompen weergegeven en vergeleken met die van een HR-gasketel. De woningen waar de warmtepompen zijn geïnstalleerd, staan in Nederland en België.

Op deze vijf plaatsen (Friesland, Ardennen, Henegouwen, Centraal-Oost Nederland en Vlaanderen) stellen de gebruikers de gegevens van hun warmtepomp ter beschikking aan Thercon, de importeur van General-warmtepompen in de Benelux. Hetzelfde gebeurt met de data van een woning in Puurs (bij Antwerpen) die met een nieuwe HR-gasketel wordt verwarmd. De meetgegevens worden nauwkeurig geregistreerd en ieder uur opgeslagen. Twee keer per dag wordt de site geüpdate, om 9.00 uur en 17.00 uur. De bezoeker kan zo de impact van de dag- en de nachttemperaturen op de voet volgen.

Erik Waumans, Executive Director van Thercon legt uit: “Over de werking van warmtepompen bestaan nog altijd een aantal vooroordelen. Die willen we voorgoed de wereld uit helpen en bouwers, architecten en projectontwikkelaars zwart op wit bewijzen dat een warmtepomp zuinig en milieuvriendelijk voldoende warmte levert, ook bij zeer lage buitentemperaturen. Daarom hebben we ook gekozen voor geografisch en klimatologisch zeer verschillende locaties, om de toepassing zo breed mogelijk te valideren. ”

Parameters
De Live Heatpump monitor maakt dan duidelijk hoe de warmtepompen presteren op het vlak van warmteproductie en een heleboel andere parameters zoals de COP, energiekosten in euro’s, CO2-emissie en primair energieverbruik. Ook het elektrisch verbruik van zowel de warmtepomp als de gasketel wordt gemeten en in kaart gebracht.

Gerechtsexpert
General schakelde een gerechtsdeurwaarder in om de resultaten te controleren, maar doet ook een beroep op een ‘gerechtsexpert’. Waumans: “De deurwaarder zal op onverwachte momenten de meters controleren, maar de gerechtsexpert heeft specifieke kennis en onderzoekt het hele project op het vlak van formules, tellers, methodiek enz. Deze extra investering is noodzakelijk om de meetresultaten wetenschappelijk te onderbouwen. Live Heatpump is meer dan een commerciële aardigheid. Het gaat om het betrouwbaar weergeven van het jaarrendement.”

Cockpit
Volgens General geeft de website de gegevens helder en overzichtelijk weer, maar ook de technisch geïnteresseerde zal er de nodige achtergrond vinden. Voor de ‘gewone’ bezoeker is de ‘cockpit’ waarschijnlijk de meest interessante functionaliteit. Hier ziet men het verbruik van de 3 belangrijkste pijlers naast elkaar: verbruik in euro’s, emissie in kg CO2 en verbruik in kWh energie. Deze ‘cockpit’ is vanaf 2 november beschikbaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.