Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Prijs voor duurzaam CO2 opslaan in beton


Xiriton, een procédé van Frank Bucher, waardoor een grote hoeveelheid CO2 duurzaam in beton kan worden opgeslagen, heeft de ideeënprijsvraag ‘Groen Beton – in de kiem gescoord’ gewonnen.

Bucher is een van oorsprong Zwitserse ingenieur, sinds 2004 woonachtig in het Friese dorp Stiens. Hij ontving een cheque ter waarde van vijfduizens euro. De prijsuitreiking vond plaats in het kader van de nationale Betondag 2009, 19 november, in Rotterdam.

Een eervolle vermelding is gegeven aan architect Huub Swillens uit Eindhoven, voor zijn inzending Mu.Re, een concept voor eindeloos herbruikbare bouwelementen.

Xiriton
Kern van Xiriton is het gebruik van Miscanthus (beter bekend als olifantsgras) snippers als alternatief toeslagmateriaal in beton. Deze snelgroeiende plantensoort absorbeert extreem veel CO2 uit de lucht. De taaie snippers zijn als vezels ter vervanging van zand en grind bruikbaar in beton, waardoor het beton zeer veel lichter wordt en een zekere taaiheid krijgt.

In deze toepassing wordt het CO2-houdende materiaal gemineraliseerd. Frank Bucher bepleit in zijn inzending een combinatie van Miscanthus met het mineraal olivijn, dat eveneens in staat is CO2 te absorberen. Voorts stelt hij combinaties voor van licht en taai Xiriton-beton met sterk en dicht traditioneel beton. Hiermee kunnen de sterke eigenschappen van beide worden gecombineerd tot slimme bouwelementen voor duurzaam bouwen.

De jury over Xiriton: “Vernieuwbare grondstoffen in beton en toeslagmateriaal dat CO2 bindt: die ideeën zijn niet nieuw. De combinatie van grondstoffen (voornamelijk Miscanthus en olivijn) is wel nieuw en met de gekozen materiaalsamenstellingen lijken veel toepassingen binnen bereik. Het idee lijkt goed doordacht en onderzocht en de eerste voorzichtige toepassingen stemmen de jury optimistisch.”

Innovatie in de sector
De ideeënprijsvraag ‘In de kiem gescoord – Groen Beton’ is georganiseerd door het Cement&BetonCentrum, met als doel innovatieve ontwikkelingen in de betonsector te stimuleren.

Groen Beton was dit jaar het thema. Uit ruim vijftig inzendingen koos de jury tien nominaties.

Alle 51 inzendingen zijn gedocumenteerd in een boekje, dat als download te verkrijgen is op de websites www.cementenbeton.nl.

Het Cement&BetonCentrum zal de ideeënprijsvraag ‘In de kiem gescoord’ elk jaar met een nieuw thema organiseren. Voor 2010 zal dat zijn over duurzame fietspaden.

Video
Bekijk hier een video over het product

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.