Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Primeur toepassing circulaire trottoirtegel

GP Groot heeft een trottoirtegel ontwikkeld die grotendeels is gemaakt van secundaire grondstoffen. De trottoirtegel is met de herbestrating van de Egmonderstraat, Lindenlaan en Koornlaan in het Alkmaarse Nassaukwartier voor het eerst toegepast in Nederland.

GP Groot gaat in de komende jaren meer producten ontwikkelen met secundaire grondstoffen. Deze circulaire varianten van bestaande producten worden onder het merk Moois op de markt gebracht. De basis voor de tegel is een kwalitatief hoogwaardig mengsel waarbij bijna 70 procent van primair zand en grind is vervangen door herwonnen betongranulaat, secundair zand en, indien gewenst, gerecycled glas voor nachtreflectie. De productontwikkeling ervan gebeurt bij voorkeur in nauwe samenwerking met marktpartijen die kunnen leveren en weer afnemen om zo de cirkel rond te maken. Voor de circulaire trottoirtegel is een samenwerking opgezet met Stadswerk072 (uitvoerder beheer en onderhoud van de openbare ruimte).

Hergebruik van grondstoffen de norm

Ronald Balvers, directeur van GP Groot recycling: “Om onze economie circulair te maken, moeten we   productieketens waarin 100 procent ongebruikte ‘virgin’ grondstoffen worden gebruikt, veranderen naar een systeem waarin recycling en hergebruik van grondstoffen de norm zijn. Vroeger waren we met onze afvalinzamel- en recyclingactiviteiten vaak het einde van de keten. Nu zijn juist deze activiteiten van prominent belang op weg naar een circulaire economie. Want ze vormen de basis voor de productie van circulaire grondstoffen en gerecyclede goederen, zoals in dit geval de circulaire trottoirtegel. Het streven is om uiteindelijk te komen tot een mix waarbij 100 procent van de grondstoffen circulair zijn. Dit is een continu verbeterproces waarbij kwaliteit voorop staat.’’ 

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.