Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Publicatie NPR 9998

De Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 9998 voor aardbevingsbestendig bouwen is gepubliceerd. Met deze NPR kunnen partijen bestaande en nieuwe gebouwen robuuster maken tegen aardbevingen, in het als gevolg van gaswinningen aardbevingsgevoelige gebied.

Aardbevingsbelastingen

Op verzoek van de minister van Economische Zaken is er een richtlijn opgesteld om gebouwen (nieuwbouw en bestaande bouw) robuuster te maken tegen aardbevingsbelastingen. Gevaarlijke situaties (instortingen) moeten daarmee worden voorkomen. NPR 9998 is opgesteld onder auspiciën van de NEN-normcommissie ‘Technische Grondslagen voor Bouwconstructies’. De publicatiedatum is 18 december 2015.

NPR 9998

NPR 9998 is bedoeld voor het maken van constructieve berekeningen en sluit aan op de Europese normenreeks Eurocode 8 voor aardbevingsbestendig bouwen. Met de NPR kunnen bestaande gebouwen worden beoordeeld op constructieve veiligheidsaspecten tijdens een aardbeving. Ook is de NPR te gebruiken voor verbouw en nieuwbouw van gebouwen (al dan niet volgend uit de beoordeling van een bestaand gebouw).

NPR 9998 kan na registratie voor de NEN Shop kosteloos worden gedownload.

Praktijkgerichte trainingen

Het voornemen is om naar aanleiding van het verschijnen van de definitieve NPR 9998, praktijkgerichte trainingen ‘Ontwerpen gebouwen op aardbevingen’ te geven. De bedoeling is om de trainingen in februari 2016 op te starten. De definitieve data en informatie over het programma zullen op de website van NEN kenbaar worden gemaakt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.