Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Punt achter Lente-akkoord en ZEN

Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, WoningBouwersNL en het ministerie van BZK zetten na 13 jaar een punt achter het succesvolle Lente-akkoord ZEN platform. De initiatiefnemers hebben namelijk hun doel behaald, alle nieuwbouwwoningen zijn bijna energieneutraal. De ondertekenaars van het Lente-akkoord ontwikkelden en deelden samen met projectontwikkelaars, corporaties, bouwbedrijven, adviseurs en leveranciers veel kennis over Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. Initiatiefnemers gaan zich nu richten op natuurinclusiviteit, circulariteit, industrialisatie en energieleverende nieuwbouw.

Op 28 september kwamen de deelnemers aan het Lente-akkoord ZEN platform voor de laatste keer bij elkaar in de Prins Maurits-kazerne in Ede. Tijdens het afsluitende congres werd er teruggeblikt op wat er bereikt is in de energiezuinige nieuwbouw. Bij de ZEN-aanpak lag de nadruk op comfort, gezondheid, betaalbaar wonen en een lage energierekening. En sinds 1 juli 2018 zijn nieuwbouwwoningen ook nog aardgasvrij. Tijdens het congres werd ook vooruitgekeken naar nieuwe opgaven als natuurinclusiviteit, circulariteit, industrialisatie en energieleverende nieuwbouw.

Nieuwbouw naar een hoger plan tillen

“Het is goed om een punt achter dit succesvolle programma te zetten, want we hebben de doelen uit 2008 gerealiseerd. Als we verder willen moeten we opnieuw met elkaar het einddoel vaststellen en de piketpaaltjes bepalen,” benadrukt Claudia Bouwens die zich als programmaleider vanaf de start in 2008 inzette voor het Lente-akkoord. “Uiteindelijk willen we naar energieleverende woningen en woongebieden. Voor grondgebonden nieuwbouwwoningen is dat nu al mogelijk. Voor het realiseren van deze nieuwe doelstellingen blijft een nauwe samenwerking met professionele opdrachtgevers essentieel. Zo kunnen we nieuwe kennis in de praktijk toepassen en toetsen.” Daarnaast heeft Claudia Bouwens namens Bouwend Nederland, NEPROM en WoningBouwersNL een nieuw programma in gang gezet: het KAN Platform dat werkt aan klimaatadaptieve en natuurinclusieve nieuwbouw.

Samsom: “Jullie zijn nog lang niet klaar”

Diederik Samsom, de kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans, had tijdens het Lente-akkoord ZEN Eindcongres een simpele boodschap voor de aanwezigen: “Jullie zijn nog lang niet klaar”. Samsom doelde daarbij vooral op de renovatie-opgave in de bestaande bouw. “We komen in december met de vierde versie van de EPBD-richtlijn. Op dit moment wordt er in Brussel hard nagedacht over de vraag of we bestaande bouw gaan normeren. Ik kan me voorstellen dat daar uit rolt dat bestaande bouw rond 2035 bijvoorbeeld moet voldoen aan schillabel B+.”

‘Zorg dat je voor de regelgeving uitloopt’

Ook Ferdi Licher (Directeur Bouwen en Energie BZK) uitte zorgen over de bestaande bouw. “Europa heeft met de Green Deal een duidelijk idee over hoe we in 2050 bij het huidige ambitieniveau gaan uitkomen. De ETS-beprijzing betekent voor de gebouwde omgeving dat fossiele energie elk jaar een stukje duurder wordt, en richting 2040 en 2050 zelfs onbetaalbaar. We zien vandaag de dag al welke discussies dat oplevert. Dus zorg dat je voor de regelgeving uitloopt.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.