Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Qavity: vacuüm isolatie in de spouw

Met De Isolatie Uitdaging daagden de Utrechtse woningcorporaties Mitros, Portaal en Bo-Ex de markt uit om slimme oplossingen voor gevelisolatie te bedenken. Uit tien finalisten koos de jury drie winnaars. Een van de winnaars is Qavity.

Het na-isoleren van spouwmuren is inmiddels een bekende en veel toegepaste methode. Het is relatief goedkoop, weinig ingrijpend en niet vergunningplichtig. Het nadeel van deze isolatiemethode is dat de breedte van niet-geïsoleerde spouwmuren vaak beperkt is, waardoor de totale isolatiewaarde van de na-geïsoleerde spouw relatief laag blijft. Qbuild en Cauberg Huygen hebben mogelijk een oplossing in handen die wel een zeer hoge isolatiewaarde kan halen in een smalle spouw: Qavity. Dit is een methode waarbij vacuüm isolatiezakken in de spouw worden aangebracht, gevuld met drukvaste isolatiekorrels. Hiermee kan in theorie een Rd-waarde van 2,5 – 3,0 m2K/W gehaald worden met een spouw van slechts 30 mm dik. Ter vergelijking: glaswolvulling in de spouw met een dikte van 70 mm haalt een Rd van 2,05 m2K/W. Qavity geeft dus een betere isolatiewaarde dan glaswol, met minder dan de helft van de dikte.

De werkwijze is als volgt: in de spouw worden verdiepinghoog plastic zakken aangebracht van circa 600 à 800 mm breed. Deze worden volgeblazen met lucht en vervolgens gevuld met de drukvaste isolatiekorrels. Daarna worden de zakken via een ventiel vacuüm gezogen. De isolatiekorrels vormen als het ware het skelet en zorgen ervoor dat de zak zijn oorspronkelijke vorm blijft behouden en niet krimpt ten gevolge van het vacuüm zuigen. Aan het ventiel komt een drukmeter, waarmee gebouweigenaren de druk op afstand kunnen uitlezen. Zo kunnen ze eenvoudig monitoren of de zakken nog goed functioneren.

Robots in de spouw

Net als bij traditionele na-isolatie is het van groot belang dat de spouw goed schoon is, alvorens de isolatiezakken worden aangebracht. Valspecie en andere rommel kunnen het goed functioneren van isolatie belemmeren. Het verwijderen van de troep is vaak een lastige klus. Qavity wil dit vereenvoudigen door slim gebruik te maken van robots die in de riooltechniek al regelmatig toegepast worden. “In principe hoef je daardoor alleen maar een steen uit de gevel te halen zodat een robot in de spouw erbij kan”, zegt Andre Hehemann, directeur bij Qbuild.

Een ander belangrijke voorwaarde, naast een schone spouw, is dat de spouwankers redelijk boven elkaar zijn aangebracht. “Verspringen ze namelijk te veel, dan passen de isolatiezakken er niet goed tussen.” Maar volgens Hehemann zijn de robots ook goed in staat spouwankers door te knippen wanneer deze in de weg zitten. “Hierna plaatsen we dan voldoende renovatieankers bij op de juiste plaats.”

Bestaande technieken, nieuwe toepassing

Het bijzondere van Qavity is dat het een oplossing is, die speciaal voor De Isolatie Uitdaging is bedacht. Hehemann: “We gebruiken daarvoor reeds bestaande technieken, maar de manier waarop we ze toepassen is volledig nieuw.” Dat betekent wel dat de methode zich nog volledig in de praktijk moet bewijzen, bijvoorbeeld als het gaat om de luchtdichtheid van de aansluitingen en de daadwerkelijke isolatiewaarde. De testwoningen bieden Qavity eind dit jaar dan ook een uitgelezen mogelijkheid voor grondige praktijktesten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.