Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Quarantainer voor bezoek geïsoleerde medemens

Paco Voorhans was nog maar een aantal weken bij Eventcare in Amsterdam aan het werk toen bij hem een ongeneselijke vorm van kanker werd vastgesteld. Het idee dat hij straks alleen dood moest gaan en geen van zijn vrienden meer kon spreken, vond hij een onverdraaglijke gedachte. Daarom bedacht hij de Quarantainer; een aangepaste container met als doel verbinding zonder fysiek contact bevorderen.

Hannes Trooster van Eventcare uit Amsterdam vertelt dat zijn collega Paco Voorhans er de man niet naar is om niets te doen. “We hadden dan ook afgesproken dat hij zich, zolang zijn ziekte dat toeliet, met ‘mooie dingen’ voor ons bedrijf zou gaan bezighouden. Maar toen kwam corona en werden alle evenementen – onze corebusiness – afgeblazen. Paco hoort tot de risicogroep en moest direct in afzondering gaan leven. Het idee dat hij straks alleen zou doodgaan en met niemand meer een gesprek onder vier ogen kon voeren, zinde hem niet en zo kwam hij met het idee van de Quarantainer; een aangepaste portacabin of container waarin mensen elkaar op een veilige manier toch kunnen ontmoeten.”

quarantainer

Glazen wand

Portacabins zijn voor Trooster bekend terrein; tijdens evenementen worden ze ingezet als tijdelijk kantoor of kleedruimte voor artiesten. In de Quarantainer staat een ronde tafel die door een plexiglas wand van VDS Kunststoffen in het midden heen lijkt te lopen. Dat geeft volgens hem een huiskamerachtige setting waar gebruikers het gevoel krijgen dat ze dicht bij elkaar toch een intiem soort ontmoeting hebben.

Lees ook:

“Samen met onze partner KINASE hebben we onderzocht hoe we de container medisch verantwoord en duurzaam konden inrichten. Het meubilair van onze partner CooLoo (design van Nederlandse boden, red.) is voorzien van een antibacteriële coating en alle materialen zijn na gebruik weer te recyclen. De wanden en de vloer zijn glad en goed afneembaar. Na elk bezoek kan de Quarantainer gemakkelijk weer schoongemaakt worden.”

Rink Alberda van de Architekten Cie uit Amsterdam is een goede vriend van Paco Voorhans. Toen hij hoorde van het idee hielp hij zijn vriend met zijn bouwkundige- en modulaire kennis en maakte de benodigde bouwtekeningen. Een andere bevriende relatie zorgde ervoor dat ook de akoestiek in het vertrek in orde kwam.

Geen winst

De containers worden in de werkplaats van Eventcare aangepast en dat houdt een paar medewerkers alsmede een aantal zzp’ers aan de slag. Trooster benadrukt dat de Quarantainer geen ‘new business’ is. “We willen er beslist geen winst op maken. Waar het ons om gaat, is dat we er zoveel kunnen produceren als nodig. En de vraag is er: van een grote zorginstelling die er een paar wil afnemen tot aan een kleindochter die er een wil hebben voor haar grootmoeder. Overigens is het verblijf niet bedoeld voor coronapatiënten, maar juist voor alle mensen die door corona in isolatie zitten. Het doel is verbinding zonder fysiek contact te bevorderen.”

quarantainer

Vrienden ontvangen

De eerste Quarantainer is inmiddels geplaatst bij Mariënburg waar ‘gevorderde’ psychiatrische patiënten wonen. “Die mensen hebben vaak geen idee wat er aan de hand is. Nu kunnen ze nu toch familie en vrienden ontvangen en dat geeft ze rust. Vandaag is de tweede in Amsterdam bij de Buitenhof geplaatst en komende week zullen er nog tientallen anderen geplaatst worden door heel het land.”

Om dat containers verbouwen toch geld kost, is The Paco Foundation in het leven geroepen en zijn er plannen voor crowdfunding. “Donaties zijn meer dan welkom. Als gezegd, willen we geen winst maken maar wel de mogelijkheid hebben zoveel Quarantainers te kunnen maken als er vraag is. Bedenk daarbij wel dat er alleen in Nederland al 2500 zorginstellingen zijn waar mensen aan eenzaamheid lijden.”

Wil je doneren? Klik dan hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Quarantainer voor bezoek geïsoleerde medemens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.