Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Cellenbetonblok met Rc van 8,9

Producent Xella heeft een nieuw cellenbetonblok ontwikkeld waarmee wanden kunnen worden gebouwd met hoge isolatiewaarden. Het gaat om het zogenoemde Ytong Energy+ blok, een bouwblok voor dragende wanden van 40 of 50 centimeter dik waarmee hoge Rc-waarden van respectievelijk 6,5 en 8,9 worden gerealiseerd. Bij die laatstgenoemde waarde is al zonder extra isolatie een passiefhuis of energieneutrale woning te bouwen.

Drie lagen

Het blok bestaat uit drie lagen: een binnenste dragende laag van 15,5 cm dik cellenbeton (dichtheid 340 kg/m3), een kern van Ytong Multipor (ook cellenbeton, maar met dichtheid 115 kg/m3) van 18 of 28 cm dik en tot slot weer een laag cellenbeton van 6,5 cm dik. Deze lagen worden in het productieproces aan elkaar gegoten tot een robuust blok. Ytong Multipor wordt tot nu vooral als los isolatieproduct gebruikt bij nieuwbouw en renovaties van bestaande panden.

Marktintroductie

Het blok is sinds medio 2011 op de markt in Denemarken, waar ook al een project is gerealiseerd. Vanwege de goede ervaringen wordt het blok nu in Nederland gecontroleerd op de markt gebracht, laat Han den Hartog namens de producent weten. “Dit houdt in dat we op zoek zijn naar geschikte eerste projecten die we vanuit Xella intensief zullen gaan begeleiden.”

Foto’s van het project in Denemarken:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Cellenbetonblok met Rc van 8,9

 • Leon

  @Jaap Wijnia
  Ik was in de veronderstelling dat deze blokken nog voorzien moeten worden van een buitenblad van bijvoorbeeld baksteen of eventueel een gevelbekleding. Als ik de foto’s zo zie lijkt het er op dat je ze als massieve wand kunt toepassen, maar dan heb ik wel zo’n m’n bedenkingen gelet op zaken als vochtdoorslag. Mijn opmerking ten aanzien van de dikte gaat dan niet echt meer op inderdaad, daar heb je gelijk in.

 • Jaap Wijnia

  @ Leon: De opmerking over daglicht volg ik niet helemaal in verband met de hier beschreven oplossing voor zeer goed isolerende gevels. Bij meer traditionele bouw in steenachtige uitvoering is bijvoorbeeld een binnenblad van 110 mm en een buitenblad van 110 mm aan de orde met een totale Rc van circa 0,2 m2K/W. Om een totale Rc van 3,5 te Realiseren is dan aanvullend circa 120 mm minerale wol noodzakelijk. Totale dikte 360 mm (bij verwaarlozing evt. residuele luchtspouw). Dit is slechts 40 mm minder dik dan de variant van Xella waarbij een Rc van 6,5 wordt gerealiseerd.

  Overigens ben ook ik met Leon van mening dat de focus op gesloten delen niet helemaal recht doet aan wat nu de zwakke plek is in de thermische isolatie. Toch is elke stap er een om makkelijker naar een gebouwvoorraad te komen waar de energievraag sterk beperkt wordt ten opzichte van de huidige situatie.

 • Martin Weerd

  Cellenbeton bevat veel vocht bij de productie en aflevering, dat moet verdwijnen door natuurlijke of zelfs geforceerde droging.
  Zo niet, dan komen er zeer ernstige schimmels in het gereed product, dat geldt overigens niet alleen voor wanden maar zeker ook voor Cellenbeton vloeren.

  Het nieuwe element is erg dik, hoeveel vocht bevat het en hoelang duurt het voor het terug gedrongen is tot een aanvaardbaar niveau.
  Wat is het totaal gewicht van een element?

 • Leon

  Ik ben benieuwd of Xella de laatste ontwikkelingen m.b.t. het nieuwe Bouwbesluit heeft gevolgd. In de nieuwe norm voor daglichtberekening ligt het projectievlak namelijk aan de binnenzijde van de wand. Met andere woorden: hoe dikker de wand, hoe minder daglicht er gerekend mag worden voor één en hetzelfde kozijn. Bij toepassing van die Xella-blokken zul je dus grotere kozijnen toe moeten passen. En drie keer raden wat nog altijd het zwakke punt is in de thermische constructie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.