Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Reclamepaal als inspirator voor hotel

Een reclamepaal als inspirator voor een viersterrenhotel? Voor het cilindervormige Fletcher Hotel was dit inderdaad het geval. Bubbels in de gebogen glazen huid verwijzen naar de ronde reclameborden van dezelfde ontwikkelaar. Het mysterieuze effect ontstaat door de meerlagige opbouw.

Hybride contructie

Van Rossum Raadgevende Ingenieurs ontwierp een constructie met een in het werk gestorte betonnen ronde kern met een diameter van 13 meter met hierin een rechthoekige tweede kern. Beide kernen werken samen om de stabiliteit te waarborgen. De ronde wand is uitgevoerd in gebogen prefab betonnen elementen met deuropeningen voor de kamers. Onder de kelder van het gebouw bevindt zich de betonnen plaatfundering van 1,5 meter dikte. Deze is onderheid met 100 prefab betonpalen van 400 x 400 mm.

Voor de uitkraging vanaf de eerste verdieping is een stalen draagconstructie rondom de kern aangebracht, die bestaat uit 10 stalen frames per bouwlaag. Een consoleframe beslaat twee bouwlagen en bestaat uit een vakwerk met drukdiagonalen. Door deze consoles ontstaan spatkrachten (druk en trek) loodrecht op de kernen. Via de vloeren binnen de kernen maken deze onderling evenwicht. Deze frames zijn 90 minuten brandwerend bekleed en maken onderdeel uit van de scheidingswanden tussen de hotelkamers. Door deze lichte stalen frames zijn er op de begane grond geen kolommen nodig langs de glazen gevels.

De vloeren zijn uitgevoerd in massieve prefab vloerelementen, die op maat zijn gemaakt voor de vloersegmenten. Er is gekozen voor massieve prefab vloeren in verband met geluidseisen en bouwtijdverkorting. Ze liggen op geïntegreerde stalen liggers en stalen frames. Op de restaurantverdiepingen houdt de ronde kern op en nemen de wanden van de liftschachten de stabiliteitsfunctie verder over.

Proefnummer

Een uitgebreid artikel over het Fletcher Hotel is verschenen in Bouwwereld 5. Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.