Een nieuwe wolkenkrabber in Londen zorgt voor problemen in het verkeer. De flat heeft een holle glazen gevel en werkt daardoor als een groot vergrootglas voor de zon. Midden op de dag kan het maar liefst 70 graden Celcius worden in de lichtstraal. Dat meldt cityam.com. De nieuwssite nam de proef op de som en besloot een ei te bakken in de lichtstraal van de wolkenkrabber.
Schade aan auto’s en winkels
Niet allen voorbijgangers worden verblind door de reflecterende gevel, er zijn ook al twee auto’s beschadigd geraakt doordat diverse plastic onderdelen smolten in de zon en de vloerbedekking van een nabijgelegen kapperszaak smolt door de stralen.
Tijdelijk zonnescherm
Om het probleem op te lossen, zijn de projectontwikkelaars gisteren gestart met het opzetten van een vijftig meter hoog zonnescherm. Het zonnescherm is een tijdelijke oplossing, de ontwikkelaars hopen dat het verschijnsel in het najaar vanzelf verdwijnt.
Verschroeiende toren
De toren is een ontwerp van architect Rafael Viñoly en heet officieel ‘Walkie Talkie’. Die naam is inmiddels verbasterd tot ‘Walkie Scorchie’. Scorch betekent verschroeien.
Foto: deredactie.be.
we hebben een norm, EN16309 in de reeks van CEN TC350 normen voor bepaling van duurzaamheidsprestaties van gebouwen en bouwproducten, die de “glare” van gebouwen vastlegt in hun duurzaamheidsprestatie: het is nog vrij vaag omdat verdere kwantitatieve bepalingsmethoden ontbreken, maar het optreden van “hinderlijke glare” is in ieder geval een van de vele prestatie-indicatoren voor de “social performance of buildings”.
Over deze norm wordt binnenkort Europees gestemd (in NL contact NEN) en wordt begin 2014 gepubliceerd.
Het is nauwelijks voorstelbaar dat in het ontwerp- en realisatieproces van dit gebouw niemand “hardhandig aan de bel heeft getrokken” om het effect van deze “zonnespiegel” aan de kaak te stellen. Dat het er toch zo staat is of een teken van mateloze arrogantie of een bewijs van de ongelofelijke domheid van de ontwerper. Annemieke, ik omarm je voorstel!
Misschien een mooie aanleiding om naast de categorie ‘bouwfout van de dag’ een categorie ‘ontwerpfout van het jaar’ in het leven te roepen? Mijn stem heeft deze dan al!
@Frans
Ik dacht exact hetzelfde. Ach ja. Wie dan leeft, wie dan zorgt… 😉
Bij het voormalige KPN-gebouw, Sloterdijk, Amsterdam, drie “inwendig” gekromde gevels met reflecterend glas, smolt de dakbedekking van de laagbouw tegenover de zuidelijk georiënteerde gevel. Een daktuintje ter plaatse was ook binnen enkele weken een steppe! 1990! Met kunst en vliegwerk verholpen!
Bobdobbs voorspelde dit probleem met een digitaal model dat hij in 5 minuten in elkaar zette vorig jaar augustus en deelde op skyscrapercity. Architecten moeten hier toch veel beter opletten!!
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=94459694#post94459694
Als het probleem vanzelf over gaat in het najaar, zal het dan ook niet vanzelf weer de kop opsteken in het volgende voorjaar?
Mooie manier om zonne-energie te verzamelen.
Plaats een grote watertoren voor het gebouw en sluit er stadsverwarming op aan.