Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Rekenen aan opvang- en doorstroomcapaciteit

In de nieuwe Regeling Bouwbesluit 2012 zijn de uitgangspunten opgenomen over de ontruimingen van gebouwen bij brand. Peutz ontwikkelde gebruiksvriendelijke software om de opvang- en doorstroomcapaciteit van gebouwen te berekenen: OntruiMR.

‘Hoeveel mensen kun je kwijt in een voorportaal? Hoeveel kunnen er door een deur? Hoe breed moet een trap zijn om 1000 leerlingen tijdig in veiligheid te brengen? OntruiMR laat het allemaal zien’, zegt Jur van Oerle. ‘Bovendien is OntruiMR de enige tool in de markt die alle eisen van de Regeling Bouwbesluit 2012 integreert in de berekeningen’, vervolgt de raadgevend adviseur van Peutz.

Rapportage

Met OntruiMR kan de gebruiker gebouwen, trappenhuizen en compartimenten intekenen of via een bitmap of pdf overnemen. Alle soorten verbindingen zijn beschikbaar, zoals deuren, vides, trappen en hellingbanen. Bovendien houdt het programma rekening met alle ontruimingsscenario’s in een gebouw. Ook is het mogelijk om een gefaseerde ontruiming te berekenen. Het resultaat is een uitgebreide rapportage met heldere conclusies, in pdf-formaat. Bruikbaar bij een vergunningsaanvraag.

Ontoereikend

Bij de lancering van de nieuwe Regeling Bouwbesluit 2012 introduceerde het ministerie een gratis rekenhulp. ‘Maar die is voor ons niet toereikend. Tenminste, ik kreeg er niet de benodigde informatie uit. Daarom besloten we zelf een rekenprogramma te ontwikkelen. In eerste instantie voor ons eigen advieswerk, maar nu ook voor de markt.’

OntruiMR is interessant voor iedereen die bij het ontwerp en de controle van vluchtroutes in gebouwen betrokken is. Architecten, ontwikkelaars en adviseurs kunnen er in een vroeg stadium gebouwen mee beoordelen en eventuele problemen signaleren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.