Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Richtlijn voor bouwprojecten met duurzaam beton

Het Netwerk Betonketen heeft voor de invoering van duurzaam beton twee bouwstenen ontwikkeld die samen de BRL Bouwprojecten met duurzaam beton vormen. Sinds 1 mei kunnen opdrachtgevers projecten met duurzaam beton aanmelden op de website van het netwerk.

De twee bouwstenen zijn:

  1. In de vraagspecificaties worden alle mogelijke duurzame maatregelen ten aanzien van de toepassing van beton in het project vastgelegd. Dit betreft onder andere het aandeel gerecyclede bouwgrondstoffen en de CO2 prestatie van beton. Eveneens wordt verwacht dat ‘duurzaamheid’ verankerd is in de bedrijfsvoering en dat gewerkt wordt aan een verdere verlaging van de CO2-uitstoot bijvoorbeeld in het transport.
  2. Om de duurzame kwaliteit van het project te borgen is een controleprotocol opgezet waarin staat hoe, waar en wanneer gecontroleerd wordt. Hiermee wordt vastgelegd indien er voldoende vertrouwen is dat het project het duurzaamheidsprofiel heeft dat voorgeschreven is. De BRL geeft de opdrachtgever het gereedschap om duurzaam aan te besteden in relatie tot beton. Het creëert uniformiteit en eenduidigheid en kan de krachten bundelen van voorschrijver en uitvoerder om te komen tot een duurzaam betonproject.

Het gebruik van de BRL geeft de opdrachtgever de mogelijkheid om de duurzame prestatie van beton meetbaar te maken en milieuambities op te stellen en deze in de bouwpraktijk te toetsen. Het is een prestatie instrument specifiek gericht op beton waarmee de aannemer in combinatie met zijn leveranciers zich op een innovatieve manier kan onderscheiden, vooral wanneer EMVI criteria zijn opgesteld. Werken met de BRL Bouwprojecten met duurzaam beton zal leiden tot een verbetering van de duurzame kwaliteit van het project, aldus het Netwerk Betonketen in de inleiding van de nieuwe BRL.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.