Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Richtlijnen PUR-schuim voor veilig en gezond werken

Het A-blad PUR-schuim is gepubliceerd door kennis- en adviescentrum Volandis. In de publicatie staan afspraken die werkgevers- en werknemersorganisaties en leveranciers hebben gemaakt over veilig en gezond gebruik van het isolatiemateriaal. De publicatie is een initiatief van het Kennisplatform Gespoten PUR-schuim.

Het Kennisplatform streeft ernaar dat alle bedrijven die werken met PUR-schuim het A-blad gaan gebruiken om te toetsen of hun werkwijze voldoet aan de hierin gestelde richtlijnen voor gezond en veilig werken met het isolatiemateriaal. Daarmee is het A-blad volgens het platform een belangrijk hulpmiddel bij het bevorderen van verantwoord gebruik van het materiaal.

Onderzoeken

PUR-schuim wordt al meer dan dertig jaar als vloerisolatie gebruikt. Volgens onderzoeken van TNO en RPS is het gebruik ervan veilig, mits het op de juiste wijze en volgens de geldende regels en richtlijnen is aangebracht.

Ook heeft de Gezondheidsraad recentelijk zijn advies met betrekking tot PUR-schuim uitgebracht. De raad concludeert dat bij een juiste toepassing van het materiaal het onwaarschijnlijk is dat bewoners hiervan nadelige gezondheidseffecten ondervinden.

Certificaat gespoten PUR-schuim

Het A-blad benadrukt het belang dat isolatiebedrijven in het bezit zijn van een door een erkende certificatie-instelling verstrekt procescertificaat voor het isoleren van beganegrondvloeren met gespoten PUR-schuim. Dit geeft ook een waarborg voor consumenten dat hun huis op de juiste manier wordt geïsoleerd. Certificatieorganisaties SKG-IKOB en Insula Certificatie zien er door middel van inspecties op toe dat gecertificeerde bedrijven veilig en deskundig te werk gaan, en dat deze bedrijven zich aan de richtlijnen houden waartoe ze zich hebben verplicht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.