De Rijksgebouwendienst gaat vanaf november 2011 BIM voorschrijven bij geïntegreerde contracten over beheer- en onderhoudskosten. Directeur-generaal Peter Jägers maakte dit woensdag bekend tijdens een congres van UNETO-VNI, ondernemersorganisatie van de installatiebranche.
Met het voorschrijven van BIM wil de Rijksgebouwendienst vermindering van de faalkosten – ketenintegratie in de bouw en efficiency in het bouwproces – en goed beheer van het gebouw en de gebouwenvoorraad bereiken. Door de eis neemt één van de grootse opdrachtgevers van het land het voortouw om de bouw, installatie en onderhoudsbranche te dwingen vaart te zetten achter deze sociale innovatie.
MKB
Bij de geïntegreerde contracten, zoals pps- en design and build constructies, worden uitvoerende partijen reeds geacht vroegtijdig en op innovatieve wijze met elkaar samen te werken. Werken van 25 miljoen euro en meer van de Rijksgebouwendienst komen standaard op deze wijze op de markt. De stap naar BIM is dan ook logisch. Jägers laat echter weten dat ook werken van enkele tonnen tot een paar miljoen, nu nog voorzien van traditionele contractvormen en aanbestedingen, spoedig in het BIM-traject zullen worden meegenomen. “Daarmee wordt deze filosofie ook zeker voor het MKB interessant. Ondernemers doen er verstandig aan zich in de materie te verdiepen.”
Goed tekenwerk
BIM is voor de Rijksgebouwendienst van belang, omdat het een belangrijk instrument is bij het beheer en onderhoud van de voorraad. De Rijksgebouwendienst is één van de grootste vastgoedbezitters in Nederland met ongeveer 7 miljoen m2 in 2000 objecten zoals kantoren, gevangenissen, rechtbanken en musea. Peter Jägers: “Wij hebben door onze focus op nieuwbouw binnen tijd en budget onvoldoende aandacht gehad voor de koppeling van goed tekenwerk aan andere gebouwinformatie. Wij zijn daarom drie jaar geleden begonnen met een inhaaloperatie van het revisie en ruimtelijk tekenwerk.
Daarnaast hebben we ook te maken met een toename van faalkosten. Dit komt door de toenemende complexiteit van gebouwen en installaties. Dit vereist een goede afstemming van informatie bij het ontwerp en de uitvoering. Het gebrek aan accurate informatie veroorzaakt ook faalkosten in de beheerfase. BIM is ook hier geschikt om een grote besparing te bereiken op die kosten.”
Innovatie in bouwkolom
BIM (Building Information Modelling) is een wijze van informatievoorziening bij ontwerpen, bouwen en onderhouden, waarbij alle voor de levenscyclus van een gebouw relevante informatie kan worden gedeeld tussen opdrachtgever en uitvoerende partijen. Aan 3D-ontwerpen worden de dimensies tijd, kosten, en techniek toegevoegd. Tot de belangrijkste voorwaarden voor BIM behoren openheid (artikelinformatie, prijzen) en uniformiteit (zoals software). Dit vereist veel innovatie in de traditionele bouwkolom.
@Jaap van den Bosch
Zoveel loop je niet achter hoor. 3D-tekenen mag dan langzaam aan de standaard gaan worden, BIM’en is heel wat anders. Het meest hilarische aan dit artikel (of beter: aan de opstelling van de Rijksgebouwendienst) is dat men de illusie heeft dat faalkosten te bestrijden zijn door middel van 3D tekenwerk. Tuurlijk: zonder goede tekeningen ben je nergens. Maar ik durf hier keihard te stellen dat je met de ‘ouderwetse’ platte tekeningen een gebouw heel goed kunt engineren, waarschijnlijk zelfs beter dan met wat experimenteel 3D-tekenwerk. Mijn ervaring is dat faalkosten veelal worden gemaakt door een gebrek aan kennis, ervaring of misschien wel interesse door de diverse partijen. Dit begint bij de adviseurs en tekenaars en eindigt pas bij de montageploegen. Er wordt zo schandalig veel geld weggegooid, simpelweg omdat men niet kijkt naar de tekeningen maar gewoon op de bonnevooi begint. “Zo doen we dat altijd”, de meest gehoorde kreet op de bouwplaats. Als je niet oppast hoor je die ook in het Duits, Pools, enz. met alle gevolgen van dien. Alles wordt maar opgeknipt in diverse partijen, montageploeg hier, ZZP-er daar. Iedereen maakt z’n eigen puzzelstukje, maar er is geen mens die het geheel overziet. Een aannemer anno 2011 is niet zozeer een bouwer meer, maar eerder een regisseur. Helaas heeft niet elke aannemer daar gevoel voor…
Misschien loop ik wel achter, maar zover ik begrijp en ik ook uit Bim zelf begrijp bevindt dit geheel zich nog in een soort experimentele fase, en moeten bedrijven zich eerst richten op het systeem “littel Bim” om later eventueel over te kunnen gaan naar “Big Bim ” en zoals Bim zelf schrijft is dit een heel complex gebeuren, en zitten er met name grote hobbels in de uitwisseling van de gegevens, en het beheer hiervan.
Alle partijen die ermee te maken krijgen moeten die niet veel meer tijd krijgen?, en met proef projecten beginnen, in plaats van het zomaar in te voeren, is dit doordacht?, of is dit de overheid in de bocht?
2 jaar geleden was ik betrokken bij een project dat in Revit was opgezet, en daar kon iedereen dan mee verder was de gedachte, de presentatie was prachtig, je kon door het gebouw heen wandelen, en alles in drie D, en ze hadden er ook een heel mooi filmpje van in elkaar geflanst, allemaal hoopvol en tot een bepaalde hoogte ook best interessant overal bijvoorbeeld waar je een doorsnede wilde gaf je het maar aan, en voila daar was die dan, maar tijdens het verdere uitwerken haakten er nogal wat partijen af, te gecompliceert, en of berekeningsoftware van adviseurs sloten niet aan op het systeem.
Leuk bedacht zeiden diverse adviseurs, maar dit systeem zet ons hele bureausysteem op zijn kop die wij in jaren hebben opgebouwd, laat maar zitten, we doen het wel verder op onze eigen vertrouwde wijze, als we daar nou eens iemand voor vrij konden maken een jaartje om te experimenteren, maar dat gaat niet kwa tijd en kwa poen.