Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Rijksmonument Euromast vandaag 50 jaar


De Euromast in Rotterdam is aangewezen als rijksmonument en bestaat vandaag 50 jaar. Volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is de topattractie een essentieel toonbeeld van de wederopbouwperiode na de oorlog.

185 meter hoog
De Euromast heeft door de hoogte (185 meter), vorm en ligging een grote cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. Het is volgens de organisatie een ,,oriëntatiepunt in het silhouet van Rotterdam”. Daarnaast staat de mast volgens de dienst ,,symbool voor een moderne attractietoren gericht op vermaak van een groot publiek”.

4,8 miljoen gulden
De internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade (1960) bood de stad een uitgelezen kans om deze toeristische trekpleister te bouwen. De Euromast kwam er ondanks bedenkingen van de Rotterdamse gemeenteraad. Voor een bedrag van 4,8 miljoen gulden, volledig betaald door particuliere ondernemers en naar een ontwerp van architect Hugh Maaskant.

De verjaardag van de Euromast wordt gevierd met een speciale postzegel, een jubileumboek en een tentoonstelling in het Schielandhuis.

  • Neem een (proef)abonnement op Bouwwereld
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.