Het monumentale kantoorpand de Tempel aan het Prins Hendrikplein in Den Haag wordt gerenoveerd. Dat gebeurt volgens de richtlijnen van een nieuwe manier van duurzaam bouwen: WarmBouwen. Door de renovatie zal de Tempel het eerste rijksmonument in Nederland worden met energielabel A. Door de toepassing van WarmBouwen is een reductie van de CO2- uitstoot van meer dan 50 procent mogelijk. Voor dit monumentale pand uit 1902 is het van groot belang dat de verduurzaming wordt uitgevoerd zonder dat het architectonische karakter wordt aangetast.
Na de oplevering, die gepland staat voor juli 2010, kan aan de energiehuishouding dit gebouw het hoogste energielabel A worden toegekend. Daarmee zal dit gebouw het meest duurzame monument in Nederland zijn. Groene ontwikkelaar Local uit Amsterdam heeft architectenbureau KBnG uit Den Haag de opdracht gegeven om de renovatie volgens de richtlijnen van WarmBouwen uit te voeren.
Warmteopslag
De warmteopslag wordt op deze locatie gevonden doordat onder het gebouw de Haagse Beek stroomt. Het water uit deze ondergrondse beek heeft een constante temperatuur van 12 graden. Een warmtepomp scheidt dit in een deel water met een temperatuur van 20 graden, dat haar warmte aan de wanden en vloeren van het gebouw afgeeft. Het andere deel water van 4 graden wordt weer aan de beek teruggeven.
Originele kozijnen
Door deze toepassing van WarmBouwen kunnen de fraaie architectonische details van het interieur gespaard blijven. Zoals de marmeren vloer en lambrisering. De techniek van WarmBouwen maakt het zelfs mogelijk dat de originele stalen kozijnen met enkel glas gehandhaafd kunnen blijven.
De afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag gaat de Tempel huren. Er komt een depot voor vondstverwerking en restauratie. Op de begane grond komt ruimte voor tentoonstellingen en lezingen. Ook zullen er lessen in archeologie aan Haagse basisscholen worden gegeven.
(Bron: duurzaamgebouwd.nl)