Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Rijksmuseum krijgt nieuwe glaskappen


54 lessenaarsdaken van het Rijksmuseum in Amsterdam zijn vernieuwd met hoogrendementsprofielen en gematteerd ijzerarm isolatieglas. Ook de glaskappen over de binnenhoven zijn vernieuwd.

Daglicht speelt een belangrijke rol in het oorspronkelijke ontwerp van Pierre Cuypers. De gebouwdelen rondom twee binnenhoven waren daartoe voorzien van zadeldaken met grote glasvlakken van brut draadglas. Middels een glazen plafond bereikt het daglicht de onderliggende tentoonstellingzalen.
[fotoplayer]
Deze constructie voldeed niet meer aan de hoge huidige eisen voor een museum wat betreft vocht, temperatuur en UV-straling en daglichttoetreding. Daarom heeft Brakel Atmos alle glaskappen vervangen door geïsoleerd glas in een nieuwe constructie, die qua detaillering sterk lijkt op de oude profielen.

Een belangrijke eis van de opdrachtgever was dat de profielen van de glaskappen extra zouden worden geïsoleerd. Normaliter wordt in projecten vooral gekeken naar de U-waarde van het glas omdat dat de grootste oppervlakte beslaat, maar in dit geval werd juist ook naar de profielen gekeken vanwege het voorkomen van elk risico van condensvorming. Brakel Atmos heeft hiervoor een speciaal profiel ontwikkeld met extra luchtkamers, waardoor de isolatiewaarde verhoogd is.

Het isolatieglas is gematteerd middels een witte pvb-folie. Die mattering onttrekt het lamellensysteem aan het oog, dat aan de binnenzijde is aangebracht voor daglichtregeling.

Meer over dit project is te lezen in Bouwwereld 9 van 3 september 2010. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.