Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Rol aannemers groter binnen bouwteam

De architect vervult in nieuwbouwprojecten meestal een beslissende rol ten aanzien van de productkeuze voor ruwbouw. Wanneer een nieuwbouwproject echter plaatsvindt in een bouwteam, neemt vooral de invloed van de hoofdaannemer toe op de product- en
materiaalkeuze. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis.

Hoewel er nog vaak op de traditionele manier gebouwd wordt, is het bouwproces de afgelopen jaren sterk aan verandering onderhevig. Een nieuwe bouwmethode is het bouwteam. Hierbij wordt een multidisciplinaire ontwerpgroep gevormd die meestal bestaat uit de opdrachtgever, architect en aannemer. Dit bouwteam maakt het ontwerp, met behoud van ieders zelfstandigheid en verantwoordelijkheid en op basis van het budget.

Architect bepaalt het product
Om de belangrijkste spil van de decision making unit (DMU) voor producten en materialen te achterhalen, is aan architecten en aannemers gevraagd wie bij een nieuwbouwproject meestal de productkeuze voor ruwbouw bepaalt. Ongeveer de helft geeft hierbij aan dat deze rol voor de architect is weggelegd. Daarnaast zegt gemiddeld een op de vijf bedrijven dat de hoofdaannemer meestal de product- en materiaalkeuzes neemt.

Aannemers worden belangrijker
Wanneer er in een bouwteam gewerkt wordt, zijn er meer partijen betrokken bij het keuzeproces voor producten en materialen waardoor de DMU zou kunnen veranderen. De meerderheid van de architecten en aannemers is het hier mee eens. Gemiddeld bevestigt ruim vier op de tien betrokken marktpartijen de vraag ‘Indien een nieuwbouwproject plaatsvindt in een bouwteam, zijn er dan marktpartijen van wie de invloed ten aanzien van de productkeuze voor ruwbouw sterk toeneemt?’. Vooral de invloed van de hoofdaannemer op de productkeuze groeit in een bouwteam.

Grote rol hoofdaannemer
Van de architecten beaamt een ruime meerderheid dat de hoofdaannemer een grotere rol toebedeeld krijgt. Dit komt vanzelfsprekend doordat de hoofdaannemer in een bouwteam al vanaf het begin bij het bouwproces betrokken wordt, en daardoor ook meer invloed kan uitoefenen op de gemaakte keuzes. Van de aannemers zelf geeft ongeveer de helft aan dat zijn rol toeneemt in een bouwteam.

De invloed van de installateur neemt slechts mondjesmaat toe als er in een bouwteam gewerkt wordt. Het gaat hier immers om producten voor de ruwbouw en daarin wordt de installateur nog niet vaak betrokken. Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van installateurs ten aanzien van de productkeuze voor installatiecomponenten volgens ruim een kwart van de marktpartijen wel sterk toeneemt als er in een bouwteam gewerkt wordt.

Bron: Bouwkennis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.