Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Roombeek wint Europese prijs

De Enschedese wederopbouwwijk Roombeek heeft op het 7e European Urban and Regional Planning Awards (EURPA) de eerste prijs gewonnen. De directe invloed van burgers en instellingen op de wederopbouw van de wijk na de vuurwerkramp in 2000 gaf voor de jury de doorslag. Ook de slimme opzet van de wijk en de heldere samenhang in het werk van planologen, stedenbouwkundigen en architecten wordt geroemd.

De prijs wordt in het Ierse Dublin uitgereikt aan wethouder Bleker en Peter Kuenzli. Wethouder Roelof Bleker is bestuurlijk verantwoordelijk voor Roombeek en is een betrokken aanjager geweest. Kuenzli was als directeur van het projectbureau vanaf dag één betrokken bij de wederopbouw. Volgens de jury heeft Enschede op een succesvolle manier crisismanagement vertaald in een concreet project.
Volgens de jury heeft Enschede op een succesvolle manier crisismanagement vertaald in een concreet project. Wethouder Bleker is ontzettend blij met deze Europese prijs. “Voor mij is het opnieuw de bevestiging dat burgerparticipatie prima samen gaat met een kwalitatief hoogstaand stedenbouwkundig plan.”

EURPA
Enschede won in de categorie ‘Regional participation’. Belangenafweging in grote bouwprojecten is hier de belangrijkste factor. De EURPA wordt om de twee jaar georganiseerd door The European Council of Spatial Planners (ECTP).

De prijs vraagt aandacht voor ruimtelijke strategieën of ontwikkelingsprojecten, die een toegevoegde waarde geven aan de kwaliteit van leven in steden en plattelandsgebieden in Europa. De ECTP, opgericht in 1985, verenigt 26 professionele stedenbouwkundige verenigingen en instituten uit 24 Europese landen.

Voorselectie
De Beroepsvereniging van Nederlandse Stedenbouwkundigen en Planologen (BNSP) neemt de Nederlandse voorselectie voor haar rekening. De Gemeente Enschede heeft, in samenspraak met de Architecten Cie. en Gideon Consult, het project in februari 2008 ingediend bij de BNSP.

Gouden Piramide
Het is de tweede grote prijs voor Roombeek in een jaar tijd. Eerder kreeg de gemeente Enschede de ‘Gouden Piramide’, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Ook hier was de jury lovend over de ruimte die burgers kregen in de wederopbouw en de balans tussen de verschillende disciplines.

Zie ook:
Woonhuis Museumlaan 16 Enschede
Voorzieningencluster Prismare Enschede
Woonhuis Museumlaan 9 Enschede
Transformatorhuis Enschede
Grolschlocatie Enschede

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.