Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Rotterdam controleert disco’s op brandveiligheid

De gebouwen worden onder andere gecontroleerd op brand- en gebruiksveiligheid en op de aanwezigheid en naleving van de bouwvergunning. Het is niet voor het eerst dat dit soort inspecties plaatsvinden. De gemeente controleert regelmatig gebouwen waar groepen mensen samenkomen.

Inspecteurs van de dS+V (gemeente Rotterdam) voeren de controles uit. Zij doen dit samen met en/of namens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (brandweer) en de DCMR (Milieu). De gemeente controleert of de gebouwen veilig gebruikt kunnen worden. Het gaat om zaken als: zijn de vluchtwegen in orde, liggen er geen brandgevaarlijke materialen, zijn de draagconstucties sterk genoeg, voldoet de ventilatie van de ruimtes. De veiligheid wordt getoetst aan de eisen van het Bouwbesluit, het Gebruiksbesluit en de Bouwverordening.

De eigenaren en exploitanten moeten zorgdragen voor de veiligheid van klanten in de gebouwen. Constateert de gemeente dat niet aan de veiligheidseisen wordt voldaan, dan krijgen de eigenaren en exploitanten de gelegenheid het gebouw in orde te brengen. Doen zij dit niet binnen de gestelde termijn, dan treedt de gemeente handhavend op. De eigenaar krijgt eerst een dwangsom opgelegd. In het uiterste geval laat de gemeente de gebreken verhelpen op kosten van de eigenaar/exploitant. Constateert de gemeente dat een gebouw acuut onveilig is, dan verbiedt zij direct het gebruik van het gebouw totdat het weer veilig is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.