Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Rotterdam stimuleert aanpak woningen

Rotterdam gaat het onderhoud van woningen in oude stadswijken actief aanpakken. Met een intensieve begeleiding van kleine Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en gunstige financiële regelingen wil de gemeente het onderhoud van de appartementen in deze wijken nu en in de toekomst veiligstellen. Rotterdam is de eerste stad in Nederland die zo’n preventieve aanpak lanceert.

Het initiatief gaat van start in de wijk Charlois. De aandacht was tot op heden vooral gericht op het wegwerken van achterstallig onderhoud. De ervaring heeft de gemeente echter geleerd dat het verval weer begint zodra de steigers van de gevel zijn gehaald. De gemeente gaat ervan uit dat de investeringen in het gebied een waardeontwikkeling bewerkstelligt. Eigenaren die mee willen investeren in het project, worden dus beloond met een waardestijging van hun woning.

Subsidies
Zij kunnen aanspraak maken op speciale subsidies of een lening met lage rente voor de kosten van het achterstallig onderhoud. Een voorwaarde is dat eigenaren het beheer van de VvE onderbrengen bij een beheerder die voldoet aan eisen die de gemeente stelt. Toekomstig onderhoud wordt veiliggesteld met een onderhoudsfonds dat maandelijks gevuld wordt door een bijdrage van de huiseigenaren op basis van een onderhoudsplan.

Rotterdam telt ongeveer 10.000 VvE’s. De helft hiervan bestaat uit slechts drie of vier woningen. Veel van deze kleine VvE’s zijn niet actief, waardoor het onderhoud niet wordt aangepakt en woningen verpauperen.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.