Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Scenario’s energiezuinig bouwen

Door de kredietcrisis ontstaat een duidelijk verschil tussen bedrijven die duurzaamheid gebruiken om goede sier te maken en de ondernemingen die duurzaamheid echt als een kans zien, aldus Douwe van Rees van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis.Geld lenen is moeilijker en duurder geworden. Sommige bedrijven, aldus Van Rees, grijpen de kredietcrisis aan om te bezuinigen op duurzame investeringen, aangezien de initiële investering vaak hoger is in vergelijking met traditionele toepassingen. Op korte termijn lijkt dit tot een beter resultaat te leiden. Zelfs politici opperen al duurzame investeringen uit te stellen om zo eerst alle aandacht en middelen te richten op het oplossen van de kredietcrisis.

Energieneutraal bouwen
Gelukkig zijn er ook bedrijven die de ontwikkelingen aangrijpen om fundamenteel op kosten te besparen. Zowel technisch als financieel is het immers mogelijk om gebouwen energieneutraal te maken. Daarmee is tot 40 procent van de totale energieconsumptie van de wereld te besparen.

De Koninklijke BAM is een van de ondernemingen die een duidelijke lange-termijnvisie heeft, waarin duurzaamheid een belangrijke positie inneemt. “Wij zien nu juist kansen om door te zetten met duurzame gebouwen”, zei Jeroen Troost van BAM. “In de afgelopen jaren hebben we meerdere duurzame projecten opgeleverd, waarvan het rendement nu goed te zien is. Zeker met de huidige energieprijzen zijn duurzame projecten sneller rendabel.”

Projecten met perspectief
Om de financiering rond te krijgen, ontstaan steeds vaker nieuwe samenwerkingsverbanden. Naast banken werken ook energiebedrijven steeds vaker mee om de investeringen voor te financieren. Tevens zijn pensioen- en beleggingsfondsen steeds vaker actief in duurzame beleggingen, waardoor er voldoende middelen beschikbaar zijn.

De kredietcrisis is immers begonnen door een te eenzijdige focus op korte termijn speculaties in vastgoed. Pensioen- beleggingsfondsen begrijpen steeds beter dat beleggen in duurzaam vastgoed de energie en kredietcrisis duurzaam kunnen oplossen. Van Rees: “Voor een goed duurzaam project met perspectief is altijd financiering te vinden.”
De auteur is directeur van De Ruijter Strategie bv in Amstelveen

Op 11 december organiseert Elsevier Congressen samen met De Ruijter Strategie een praktijkdag “Scenario’s voor energiezuinig bouwen” . Hier vertellen verschillende sprekers, waaronder Douwe van Rees van Arcadis en Jeroen Troost van BAM over hun ervaringen met energiezuinig bouwen en mogelijke scenario’s die leiden tot de realisatie van energieneutrale woon- en werkomgevingen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.