Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

School scoort BREEAM-NL Excellent

Het nieuwe gebouw Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort in Drachten is voltooid. Met een BREEAM-NL Excellent score is het gebouw, ontworpen door DP6 architectuurstudio, de meest duurzame school die momenteel in Nederland is te vinden.

BREEAM-NL Excellent

Het ontwerp- en bouwproces is vanaf het eerste schetsontwerp ingericht volgens de eisen van BREEAM-NL Excellent, waarmee duurzaamheid bepalend was voor alle ontwerpkeuzes. Zo is de gebouwschil geminimaliseerd en zeer goed geïsoleerd en zijn de gevelindelingen zo geoptimaliseerd dat daglicht grotendeels de kunstverlichting vervangt. De vide zorgt voor een grote hoeveelheid natuurlijke lichtinval in het hart van het gebouw. Het gebouw voor Zorg en Welzijn wordt duurzaam verwarmd en gekoeld middels een warmte- en koudeopslagsysteem in de bodem.

Er wordt onder andere gebruik gemaakt van LED lampen, daglichtafhankelijke verlichting en CO2-sturing van de ventilatie om het energieverbruik te beperken. PV-panelen worden op het dak ingezet om het gebouw van elektriciteit voorzien. Er is een EPG-score behaald die 63 procent lager is dan het bouwbesluit vereist. Het gebouw is samen met de campus ontworpen en speelt in op de natuurlijke habitat. Inheemse plant- en diersoorten hebben een plek gekregen; zo biedt het gebouw nestelmogelijkheden voor gierzwaluwen en vleermuizen.

Splitlevel opbouw

Het gebouw heeft een splitlevel opbouw met daarin een atrium als hart, dat de onderwijsteams verbindt, overzicht geeft en openheid biedt. Door de vloeren aan weerszijden van het atrium maar een halve verdieping te laten verspringen houden de teams zichtcontact met elkaar, wordt de verbinding gelegd en is het gemakkelijk ‘oversteken’.

Larikshout en bamboe

Aan de buitenzijde wordt het gevouwen ritme van de gevel afgewisseld met houten gevelbekleding. Binnen is het atrium gematerialiseerd in larikshout en bamboe. Projectarchitect Richelle de Jong licht toe: ‘Door de toepassing van hout ontstaat er binnen een warme atmosfeer die zorgt voor een kleinschalige, intieme sfeer.’

Foto’s: Michel Kievits

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.