Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Schoorsteen in oude staat met staalconstructie

De Nedalco Schoorsteen in Bergen op Zoom kreeg vandaag zijn oorspronkelijke lengte van 75 meter terug. Met een 15 meter hoge staalconstructie die vandaag in één keer op de schoorsteen werd gehesen nadert dit monument zijn voltooiing.

Omdat de schoorsteen ernstig verzwakt was moest een deel van de top worden verwijderd. Om het monument te kunnen redden heeft Stichting Schoorsteen Nedalco, een samenwerkingsverband van N.V. Monumenten Fonds Brabant en BOEi, in februari 2010 de schoorsteen gekocht van Koninklijke Nedalco.

Karakteristiek

De Nedalco Schoorsteen dateert uit 1938 en is één van de hoogste gemetselde schoorstenen van Nederland. Het bouwwerk is karakteristiek voor Bergen op Zoom. Bij Koninklijke Nedalco werd alcohol gemaakt uit melasse: het was jarenlang een belangrijke werkgever voor de Bergenaren.

De schoorsteen wordt een blikvanger voor de stad en vormt straks een bijzondere landmark in het nieuwe plan Schelde Veste. In de loop van december wordt het stalen frame op de schoorsteen ’s nachts aangelicht, wat in de wijde omgeving te zien zal zijn. Voor de kleur van de verlichting is gekozen voor de kleur lavendel, een verwijzing naar de spiritus en alcohol die hier gemaakt werd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Schoorsteen in oude staat met staalconstructie

  • Noor van Koll

    Zie bijgaande link voor een al eerder gerestaureerde schoorsteen die in IJlst staat.

  • Leon

    Klopt fons, Eibergen ligt in de achterhoek.

  • fons

    Dit is niet uniek; in Eibergen is het precies zelfde gedaan vorig jaar al bij de schoorsteen op het oude KTV terrein…en is s’avonds ook verlicht (groen).. maar ja, Eibergen ligt in de achterhoek, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.