Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

SEV introduceert Kanskaart bloemkoolwijken

De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) heeft een kanskaart geintroduceerd waarbij op postcodeniveau is aangegeven waar leefbaarheids- en veiligheidsproblemen zijn. De Atlas voor gemeenten heeft dit instrument ontwikkeld in opdracht van SEV.

De kanskaart geeft niet, zoals de naam doet vermoeden, de kansen aan voor zogenaamde bloemkoolwijken. De kaarten geven op postcode niveau aan waar de leefbaarheids- en veiligheidsproblemen zitten. Bloemkoolwijken zijn de woonwijken die zijn gebouwd tussen de jaren 1970 en 1985. Ze ontlenen hun naam aan de stedenbouwkundige structuur die veel weg heeft van een bloemkool.

Inzicht in achtergronden
De Kanskaart richt zich in eerste instantie op problemen in deze wijken, maar laat tevens de kansen zien om die leefbaarheidproblemen met lokaal beleid op te lossen. De Kanskaart geeft namelijk inzicht in de achtergronden van de leefbaarheids- en veiligheidsproblemen, aldus de SEV. Daarmee worden niet alleen het type problemen zichtbaar, maar ook de oorzaken die daaraan ten grondslag liggen.

Verkeerd beeld
De SEV wilde weten hoe bloemkoolwijken er op dit moment voor staan. Zij gaf opdracht aan de Atlas voor Gemeenten om op basis van cijfers uit 2008 Kanskaarten te maken voor tien bloemkoolwijken. SEV geeft aan dat in sommige landelijke media een beeld is ontstaan dat bloemkoolwijken mogelijk de nieuwe probleemwijken van de toekomst zijn.

Bron: KEI kenniscentrum stedelijke vernieuweing

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.