Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Sikkensprijs 2007 voor Krijn de Koning

De Sikkensprijs 2007 is toegekend aan de Nederlandse kunstenaar Krijn de Koning. Hij krijgt de prijs vanwege zijn uitgesproken ingrepen in de bestaande ruimte waarbij kleur een specifieke rol speelt.

Overal waar kleur zich op karakteristieke en oorspronkelijke wijze manifesteert, probeert Sikkens Foundation door toekenning van de Sikkensprijs ontwikkelingen te stimuleren en onder de aandacht te brengen.

Baanbrekend
De eerste Sikkensprijs gaat in 1959 naar Gerrit Rietveld. Daarna volgen onder meer Le Corbusier, Theo van Doesburg en Donald Judd die op het gebied van kleurtoepassing baanbrekend werk verrichtten.

Site-specific
Geheel binnen deze traditie past ook de uitreiking van de Sikkensprijs 2007 aan de Nederlandse kunstenaar Krijn de Koning (1963). Sinds het begin van de jaren negentig realiseerde hij in binnen- en buitenland rond de honderd ‘site-specific’ kunstwerken.

Fysiek
Zijn architecturale ingrepen bestaan uit wanden, vloeren, een volledige constructie of enkel uit kleur. ‘Een groot rood vlak is een groot rood vlak. Maar het zien ervan is heel fysiek, je ogen zien het maar het slaat ook op je borst.’

Door middel van kleur en vorm, maar ook gevoel en sfeer, roept hij een zintuiglijke beleving van de ruimte op die de interactie tussen het publiek en de gebouwde omgeving op geheel eigen wijze ter discussie stelt.

Uitreiking
De Sikkensprijs 2007 zal op 1 december 2007 in Rotterdam worden uitgereikt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.